Німецькі лікарі припускають, що побічний ефект від AstraZeneca найчастіше вражає молодих жінок
Getty Images

В Інституті Пауля Ерліха, за рекомендацією якого Німеччина призупинила використання вакцини AstraZeneca, розповіли, що побачили подібність у семи випадках розвитку тромбів у вакцинованих пацієнтів.

Повідомлення медиків цитують видання Bild та Spiegel.

У всіх семи випадках йшлося про людей віком 20-50 років. Тромби розвинулися між 4 і 16 днем після щеплення вакциною AstraZeneca.

У шести з них — усі жінки молодого та середнього віку — стався тромбоз церебральних вен. Ще один випадок, з крововиливом у мозок через нестачу тромбоцитів, з медичної точки зору був дуже подібним.

Троє з цих семи людей померли.

Експерти, яких залучили до консультацій, зійшлися на думці, що у цих випадках простежується закономірність і зв’язок між розвитком таких станів і щепленням «не виглядає неправдоподібним».

Також це статистично дещо більше, аніж кількість випадків серед населення загалом: «Очікувалося, що можливий один такий випадок, але повідомили про сім».

Експерти звернули увагу також, що ці стани розвинулися у людей з вікової групи, для якої менший ризик серйозних ускладнень та смерті у разі COVID-19.

«З огляду на ці факти, Інститут Пауля Ерліха рекомендує, щоб щеплення вакциною AstraZeneca від коронавірусу призупинили з міркувань обережності для подальшого дослідження цих випадків», — підсумовують у повідомленні.

В Україні не зафіксовано жодного випадку тромбозу після вакцинації — Степанов

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в Україні не зафіксовано жодного випадку тромбозу після вакцинації.

В ефірі телеканалу «Україна 24» він сказав, що влада повинна дочекатися результатів медичних досліджень.

«На сьогодні в жодній країні світу не встановлено і немає жодного підтвердження щодо зв'язку між вакцинацією і тромбозом. Є відповідні дослідження, які зокрема проводить і європейський регулятор, який відповідає за фармаконагляд, і ВООЗ. Ніякого підтвердження поки немає. В цілому на 17 млн вакцинованих осіб було виявлено 37 тромбозів, тобто 1 тромбоз на 460-470 тис. населення», — сказав Степанов.

За його словами, в Україні не зафіксовано жодного випадку тромбозу після вакцинації.

Ми зробили станом на сьогоднішній ранок 62 тисячі щеплень. На всі 62 тисячі зафіксовано 362 побічні реакції, тільки дві вимагали огляду медпрацівників нетривалий час. Ніяких тромбозів у нас зафіксовано не було

«Якщо говорити про користь і ризик, то користь вакцинації набагато перевищує будь-які реакції та побічні ефекти», — підкреслив чиновник.

Проблеми з вакциною від COVID-19 AstraZeneca

Скандал навколо вакцини британо-шведської фармацевтичної компанії виник після смерті кількох щеплених вакциною AstraZeneca. Після щеплення у них розвинулася тромбоемболія.

Використання вакцини призупинили Данія, Норвегія, Ісландія, Італія, Австрія, Румунія, Болгарія, Таїланд, ПАР.

При цьому раніше влада Німеччини і Франції називала такі дії інших країн необґрунтованими і закликали продовжити застосування препарату.

У самій AstraZeneca заявили, що випадки тромбозу у щеплених від COVID-19 не пов'язані з вакцинацією.

15 березня стало відомо, що Німеччина, Франція, Іспанія, Кіпр і Словенія призупинили використання вакцини AstraZeneca.

Нагадаємо, Європейське медичне агентство в останньому повідомленні 16 березня знову заявило, що не бачить ознак того, що саме вакцина стала причиною розвитку тромбів.

Декілька країн ЄС, серед яких Німеччина, Франція та Італія, заявили, що припиняють щеплення вакциною AstraZeneca після того, як деякі країни повідомили про розвиток тромбів у вакцинованих людей.

Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) проведе спеціальне засідання 18 березня для розгляду цього питання.

Агресивна «вакцинна дипломатія». Міністр культури припускає, що чутки про небезпеку вакцини «AstraZeneca» поширює Росія