Нобелівська премія-2023: оголосили лауреатів з хімії

Нобелівську премію з хімії присудили вченим Мунгі Бавенді, Луїсу Брюсу та росіянину Олексію Єкімову за «відкриття і синтез квантових точок — настільки малих часток, що їх розмір визначає властивості».

У Шведській академії наук, яка обирає лауреатів, пояснили, що ці частки зараз поширюються світло від телевізорів та світлодіодних ламп, а також можуть допомогти хірургам, зокрема, під час видалення пухлин.

Премію вручили за Премия присуждена за «открытие и синтез квантовых точек — частиц настолько малых, что их размер определяет их свойства».

Брюс освіту здобув в університету Райса у Техасі та Колумбійському університеті — зараз він його почесний професор. З 1972 року науковець упродовж 23 років вивчав нанокристали в AT&T Bell Labs.

Бавенді народився у Франції, а потім переїхав до Тунісу і врешті до США. Там він під керівництвом Брюса проводив дослідження  Bell Laboratories, а у 1995 році став професором Массачусетського технологічного інститут

Єкімов народив в СРСР. Він довго працював в оптичному інституті імені Вавілова у Санкт-Петербрзі, поки не переїхав до США. Там у 1999 році він став старшим науковим співробітником компанії Nanocrystals Technology Inc.

Відзначимо, що за кілька годин до офіційного оголошення лауреатів Шведська королівська академія помилково розіслала листи ЗМІ, в яких назвала імена володарів премії.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Нобелівська премія-2023: оголосили лауреатів з фізики