Нобелівську премію 2020 з медицини присудили за відкриття вірусу гепатиту С

Нобелівський комітет почав оголошувати лауреатів Нобелівської премії 2020 року. У понеділок, 5 жовтня, своїх володарів першою з шести номінацій отримала премія з медицини.

Лауреатами стали Харві Дж. Альтер, Майкл Хоутон і Чарльз М. Райс за відкриття вірусу гепатиту С, повідомляє офіційний сайт Нобелівської премії. Троє науковців розділять між собою грошовий приз у $1,1 млн.

Нобелівський комітет та шведський Каролінський університет, відповідальний за вручення премії з медицини, відзначають, що переможці цього року зробили вирішальний внесок у боротьбу з гепатитом, який передається через кров і спричиняє цироз та рак печінки у людей по всьому світу.

Харві Дж. Альтер, Майкл Хоутон і Чарльз М. Райс зробили відкриття, які призвели до ідентифікації вірусу нового типу, — вірусу гепатиту С.

Раніше були відомі віруси гепатиту А і В, але більшість випадків гепатиту, що передаються через кров, залишалися незрозумілими. Відкриття вірусу гепатиту С виявило причину решти випадків хронічного гепатиту. Завдяки відкриттю зараз доступні високочутливі аналізи крові на вірус і противірусні препарати, спрямовані саме на гепатит С. Вперше в історії хворобу можна вилікувати, що дає надію на викорінення вірусу гепатиту С.

У 2019 році премію з медицини присудили за дослідження того, як клітини відчувають кисень і адаптуються до його наявності. У 2018 році — за відкриття терапії раку шляхом пригнічення негативної імунної регуляції.

Раніше Chas News писав, що цього року в Швеції відмовились від традиційної церемонії нагородження і скасували бенкет для лауреатів.