Норвезька компанія відмовилися сертифікувати «Північний потік-2» під загрозою санкцій
Getty Images

Норвезька компанія DNV GL, яка повинна була сертифікувати газопровід «Північний потік-2» після закінчення його будівництва, відмовилася надавати цю послугу після нових санкцій США.

Про це повідомляє російське видання РБК із посиланням на заяву DNV GL.

Норвезька організація Det Norske Veritas GL не зможе видати газопроводу «Північний потік-2», який будує дочірня структура «Газпрому» Nord Stream 2, сертифікат відповідності. Без цього документу заборонено починати роботу газопроводу.

1 січня з прийняттям Конгресом США оборонного бюджету вступили в дію санкції США. Вони забороняють іноземним компаніям надавати послуги з тестування, інспектування та сертифікації трубопроводу. Американський уряд дав їм 30 днів на те, щоб покинути проєкт. Інакше вони потраплять під санкційні обмеження США.

Фірма заявила: «DNV GL припинить всі заходи по перевірці трубопровідної системи Nord Stream 2 відповідно до санкцій і доти, доки ці санкції залишаються в силі. Ми реалізуємо план по згортанню нашої підтримки проекту».

Компанія Det Norske Veritas GL є партнером працюючого газопроводу «Північний потік» і «Північного потоку-2», що будується. Перший газопровід проходить щорічну сертифікацію DNV GL з 2012 року. Процедури перевірки DNV спрямовані на те, щоб мінімізувати ризики від проєкту для життя людей, майна та навколишнього середовища.

Інспекція та сертифікація газопроводу обов'язкова на його данській ділянці, будівництво якої ще не почалося. ЗМІ прогнозують, що російська трубоукладальна баржа «Фортуна» за підтримки інших російських суден будуватиме данську секцію в середині січня поточного року.

Газопровід «Північний потік-2» з РФ до Німеччини, довжина якого перевищує 1 200 кілометрів, побудований на 94%. Рік тому завдяки американським санкціям будівництво «Північного потоку-2» було призупинено. Наразі очікуються нові санкції. Російська сторона поновила роботи власними силами за згоди німецької сторони.

У Німеччині завершили будувати відрізок «Північного потоку-2»