Санкції — не перепона. У водах Німеччини проклали чергову ділянку «Північного потоку-2»
Nord Stream 2

Будівництво газогону «Північний потік-2» триває. Прокладання труб завершили на ділянці у 2,6 кілометра у виключній економічній зоні ФРН, повідомив 28 грудня оператор проекту Nord Stream 2 AG. Про це повідомляє DW з посиланням на dpa.

Російське судно «Фортуна», яке прокладало труби, залишило відповідну ділянку в Балтійському морі і прямує до порту у Візмарі.

Компанія Nord Stream 2 підтвердила РБК завершення укладання трубопроводу в німецькій виключній економічній зоні. Трубоукладальні роботи вели на глибині менше 30 м. «Ми завершили ці будівельні роботи», — сказали в Nord Stream 2.

Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас в інтерв'ю агенції dpa заявив, що уряд Німеччини не змінює свою позицію по добудові трубопроводу «Північний потік-2» після приходу до влади в США нової адміністрації на чолі з Джо Байденом.

Берлін вважає будівництво газогону суто економічним проєктом для підвищення енергетичної безпеки ФРН. До нього німців нібито підштовхують поставлені кліматичні цілі та запланована відмова від вугільної теплоенергетики й атомної енергетики.

Одночасно Конгрес США у грудні включив у проєкт оборонного бюджету на 2021 фінансовий рік штрафні заходи за сприяння продажу, оренді або надання судів-трубопрокладачів для будівництва газопроводу. Також під санкціями має бути надання страхового покриття для суден, що беруть участь в будівництві. Президент Дональд Трамп наклав вето на проєкт бюджету.

Найбільшими критиками спорудження цього газопроводу є країни Східної Європи, у тому числі й Україна. У Києві, зокрема, побоюються, що введення в експлуатацію цього газогону послабить значення української газотранспортної системи як транзитера російського газу до країн-членів ЄС.

Проти спорудження цього газопроводу також рішуче виступає уряд США. Торік Вашингтон оголосив санкції проти операторів суден, що використовуються для прокладання труб під час спорудження газопроводу. Після цього швейцарський підрядник припинив роботи, а росіяни згодом перекинули з Далекого Сходу у Балтійське море трубопрокладач «Академік Черський». Тоді данська влада заборонила будь-які будівельні роботи в районі острова Борнхольм, пояснивши це нерестом тріски.

Роботи поновилися в грудні 2020-го після майже річної перерви. В середині січня оператор планує взятися до робіт у водах Данії. Влада Данії уже заявила, що акваторію навколо будівельних майданчиків «Північного потоку-2» з 15 січня тимчасово оголосять забороненою зоною.

Станом на грудень газопровід «Північний потік-2» побудований уже більш ніж на 90%. Залишилося прокласти ділянку довжиною дещо більше 100 км.

Довідка

«Північний потік-2» — проєкт магістрального газогону (у вигляді двох труб) з Росії до Німеччини через Балтійське море завдовжки 1234 км. (2468 км. за двома нитками). Довкола нього триває дипломатична боротьба. В середині грудня 2019 року будівництво призупинили через санкції США.

Як ми писали раніше, Данія дозволила експлуатацію російського газопроводу «Північний потік-2». США тим часом створюють коаліцію проти проєкту Росії, Україна також у ній.

Між тим Єврокомісія закликає переглянути ставлення до «Північного потоку-2». Газогон — це вже не просто економіка, а ще й політика, вважає голова ЄК.

Раніше Росія відправила до Німеччини два судна, здатних добудувати «Північний потік-2».

Напередодні Данія дозволила експлуатацію російського газопроводу «Північний потік-2».

Chas News повідомляв, що для добудови «Північного потоку-2» спецбаржу оформили на компанію з однієї людини.

Допомога Україні від уряду США таки буде! Трамп нарешті підписав бюджет США на 2021 рік