Трамп ветував закон про оборонний бюджет, який передбачає допомогу для України на $453 млн
Getty Images

Президент США Дональд Трамп наклав вето на оборонний бюджет, який передбачає посилення санкцій проти російського газопроводу «Північний потік-2» і допомогу Україні у майже півмільярда доларів.

Про це йдеться у його посланні до Палати представників, опублікованому на сайті Білого дому.

Законопроєкт про політику в галузі оборони передбачає 3%-ве підвищення заробітної плати військовослужбовцям США і більше $740 млрд на військові програми і будівництво.

В законопроєкті передбачено допомогу Україні на суму $453 млн. Окрім того, документі передбачає санкції проти газопроводу «Північний потік-2», які також поки що заблоковані.

 «Закон не включає критичні заходи національної безпеки, включає положення, які не поважають наших ветеранів та історію нашої військової справи, і суперечить зусиллям моєї адміністрації поставити Америку на перше місце в наших заходах щодо національної безпеки та зовнішньої політики. Це «подарунок» Китаю та Росії», — заявив Трамп.

Він також підкреслив, що «ніхто не працював більше і не схвалював більше грошей для військових», ніж він — понад $2 трлн. Трамп невдоволений, що в законі про бюджет немає суттєвих змін до розділу 230, який «сприяє поширенню іноземної дезінформації в Інтернеті». На його думку, цей розділ потрібно скасувати. Він і раніше погрожував заблокувати законопроєкт, якщо з нього не вилучать статтю, яка звільняє онлайн-платформи від відповідальності за зміст коментарів користувачів.

Трамп заперечує проти положень, які обмежують виведення військ з Афганістану та Європи та вилучають імена лідерів Конфедерації з військових баз.

Серед інших зауважень президента США до закону — обмеження повноважень президента Конгресом на використання коштів військових фондів, які можуть бути використані «для реагування на надзвичайні ситуації» в США.

Президент назвав численні положення закону «такими, що суперечать зовнішній політиці його адміністрації», особливо його прагненню повернути війська США додому.

«Я виступаю проти нескінченних війн, як і американська громадськість. Однак  цей закон передбачає обмеження можливості президента виводити війська з Афганістану, Німеччини та Південної Кореї. Це не тільки погана політика, але і неконституційна», — заявив Трамп.

В США вирішать питання оборонного бюджету після Різдва

Тепер Конгрес повинен знову надати достатню кількість голосів, щоб подолати вето президента. Палата представників висловила готовність голосувати 28 грудня, а Сенат – 29 грудня. Про дату засідання Палати представників заявила її спікер Ненсі Пелосі, пише BBC.

Своїм вето щодо оборонного бюджету США Трам розлютив як демократів, так і республіканців.

«Я з нетерпінням чекаю подолання безрезультатної та безглуздої спроби президента підірвати нашу національну безпеку», — заявив сенатор-демократ Марк Уорнер.

Голова комітету з питань збройних сил Сенату Джим Інхоф, республіканець, також «вибухнув» у коментарях щодо вето Трампа.

«Законопроєкт про оборонний бюджет стає законом щороку протягом 59 років поспіль, оскільки це абсолютно важливо для нашої національної безпеки та наших військ. Цей рік не повинен бути винятком», — заявив Інхоф.

Законодавці ухвалили цей документ переважною більшістю голосів та здатні подолати вето президента.

Законопроєкти, прийняті Конгресом, потребують підпису президента, щоб набути чинності. У рідкісних випадках президент може накласти вето або відхилити закон через політичну незгоду.

Законодавці можуть відмінити президентське вето та зробити закон чинним, набравши дві третини голосів в обох палатах Конгресу — Палаті представників та Сенаті.

Якщо Конгрес не скасує вето Трампа у цій справі, вперше за 60 років закон про дозволи національної оборони (NDAA) може не набути чинності.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі, представниця демократів Конгресу, заявила, що вето Трампа було «актом приголомшливого безрозсудства, яке завдає шкоди нашим військам, ставить під загрозу нашу безпеку і підриває волю двопартійного Конгресу». «У той час, коли на нашу країну тільки-но здійснили масштабні кібератаки, особливо важко зрозуміти аргументи, що лежать в основі безвідповідальності президента», — сказала вона в заяві.

Законопроєкт про оборону визначає політику Пентагону. Він також визначає рішення, що стосуються озброєння, особового складу, розміщення військ та інших заходів безпеки. Ряд військових ініціатив зупиниться, якщо законопроєкт не набуде чинності.

Раніше Трамп наклав вето на вісім законопроєктів. Він повинен залишити свою посаду 20 січня.

Трамп відмовився підписати законопроєкт, схвалений Конгресом, про $2,3 трлн допомоги й соцвиплати під час пандемії