Нова кібератака росіян пропонує завантажити нібито інструкції від СБУ

Цифрові атаки на українців, що використовують електронну пошту чи месенджери, фіксуються з перших днів війни. Нова кібератака організована через розсилку повідомлень в популярних месенджерах. Користувачі отримують повідомлення з проханням завантажити файл, який буцім-то є інструкцією щодо дій в період воєнного часу. В повідомленні описується вкладений файл, який надсилається користувачу.

В ньому нібито знаходиться офлайн-карта Google, координати укриттів, інструкція щодо можливого відключення мобільного зв’язку та інші відомості. Насправді файл є небезпечною програмою і його не варто завантажувати.

В повідомленні СБУ стверджується, що, для цієї розсилки основними цілями можуть бути держслужбовці та їх смартфони, а небезпечна програма дозволить отримати конфіденційну інформацію з гаджетів жертв.

Завантажувати будь-які файли, отримані від невідомого отримувача, не варто в будь-якому випадку – і не має значення, яким чином повідомлення було надіслане — чи через електронну пошту, чи через месенджер. Особливо уважно слід бути тим, у кого в месенджері стоїть автоматичне завантаження файлів — в налаштуваннях цю опцію варто відключити.

З початку війни фахівці Держспецзв’язку та CERT-UA повідомляють про атаки на українські ІТ-системи та користувачів. Chas News розповідав про одну з найбільш потужних атак на енергосистеми.

«Продається Медведчук». Зображення політика в кайданках виставили на NFT-аукціон