Новий закон в росії дозволить блокувати медіа без суда

Генеральна прокуратура росії отримає право блокувати медіа, які поширюють недостовірну інформацію про «військову спецоперацію» в росії. Блокування відбуватиметься без рішення суду, а оскарження його не передбачене. Такі положення містяться в новому законопроєкті «Про зміни до окремих законодавчих актів російської федерації». В першому читанні цей законопроект може бути розглянутий уже 18 травня.

В пояснювальній записці до документу згадується про нагнітання антиросійської інформаційної повістки та необхідність встановлення правового режиму з російськими медіа, при якому протиправна діяльність медіа та видавців буде зупинятись рішенням прокуратури.

Експерти проєкту «Роскомсвобода», який займається боротьбою з цензурою та захистом цифрових прав росіян, відзначили, що при цьому в тексті містяться й досить дивні положення, до прикладу, заява про те, що «заборона чи обмеження російських засобів масової інформації протирічить гарантованим принципам захисту гласності та свободи поширення інформації».  

В документі описані причини, через які сайт може бути заблокований. Серед них — поширення фейк-ньюз про використання збройних сил росії з метою захисту інтересів країни та її громадян, підтримка міжнародного миру та безпеки. Іншими приводами для блокування є інформація, що дискредитує використання російської армії для захисту інтересів країни чи заклики до введення санкцій відносно росії. Особливо цікавим приводом блокування є публікація інформації, яку можна розцінити як неповагу до влади чи заклики до організації чи участі в недозволених публічних подіях.

При цьому генпрокуратура зможе закривати не лише онлайн-медіа, але й друковані, телевізійні і радійні ЗМІ. Доступ до таких проєктів буде блокуватись за добу, а оскаржити це блокування не можна буде.

По великому рахунку, цей законопроєкт, який можуть розглянути уже 18 травня, є забороною на професію журналіста та знищення в росії медій, які не вихваляють державу.

Раніше Chas News розповідав про те, що «Роскомнадзор», структура, яка займається цензурою російського інтернету, два роки тому почала розробку платформи для відстеження антивоєнних матеріалів.

Журналісти ідентифікували росіянку, яка радила своєму чоловіку «ґвалтувати українських баб»