Роскомнадзор два роки готувався відстежувати антивоєнні матеріали

Два роки тому, у 2020 році, головний цензор рунету, організація Роскомнадзор, створила систему моніторингу протестних настроїв. Для цього було створено автоматизовану систему під назвою «Кабінет оперативної взаємодії». В цю систему передавались дані про так звані «точки напруженості» і в неї поміщалися звіти про протестні настрої та інші «факти дестабілізації» російського суспільства в соціальних мережах та медіа.

Для тестування системи моніторингу спочатку аналізувались негативні публікації про путіна особисто. Проте з часом цей перелік тем, які Роскомнадзор моніторив в соцмережах та медіа, збільшився. До прикладу, до списку тем, які викликали інтерес російського цензора, увійшли критика російської влади, висвітлення діяльності опозиції, обговорення санкцій, релігійних конфліктів. Не подобались Роскомнадзору і розмови про сексуальну свободу, толерантність, антимілітаризм, західний погляд на історію другої світової війни. Аналіз роботи звітів в «Кабінеті оперативної взаємодії» показав, що антимілітаризм як небезпечна тема, яка потребує посиленого моніторингу, вперше з’явився ще в 2020 році.

З часом ці звіти про моніторинг небезпечних тем лягли в основу рішень Генпрокуратури про блокування багатьох російських медій, які розповідали про війну навіть з нейтральної точки зору. По великому рахунку, Роскомнадзор був лише технічним виконавцем задачі побудови глобальної цензури російського сегменту інтернету.

Chas News багато розповідав про діяльність Роскомнадзору та про те, як, до прикладу, ця структура намагається боротися з сервісами Google загалом та відеохостингом YouTube зокрема, погрожуючи тому блокуванням.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росія вимагає видалити з «Вікіпедії» статті про війну з Україною