Nuvaxovid. ЄС схвалив п'яту вакцину проти коронавірусу

Європейське агентство лікарських засобів (EMA) рекомендувало видати дозвіл на використання вакцини Nuvaxovid від американської компанії Novavax.

Про це повідомляється на сайті регулятора.

«Після ретельної оцінки комітет EMA з лікарських засобів для людини (CHMP) дійшов спільної згоди в тому, що дані про вакцину були надійними і відповідали критеріям ЄС щодо ефективності, безпеки та якості», — сказано у повідомленні.

У спеціальній заяві Урсула фон дер Ляєн, глава Єврокомісії, назвала вакцину американської компанії Novavax важливим «доповненням до арсеналу захисту європейців» від епідемії — після раніше схвалених вакцин компаній BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson&Johnson.

Nuvaxovid — п’ята за рахунком вакцина, рекомендована для застосування в ЄС. 

Препарат відноситься до класу субодиничних вакцин, які містять не цілісний вірус, а лише його фрагмент: S-білок (спайковий білок) патогену SARS-CoV-2, представлений у вигляді рекомбінантних наночастинок.

Вакцину застосовуватимуть для щеплення людей старше 18 років.

За даними двох проведених досліджень, ефективність вакцини становить близько 90%.

Єврокомісія у серпні уклала контракт із Novavax, що дає країнам ЄС можливість закупити до 100 млн доз у 2022 році (з «опціоном» ще на 100 млн доз у період 2022-2023 років).

У ВООЗ Nuvaxovid поки перебуває на стадії схвалення.

Біотехнологічна компанія Novavax з США займається розробкою вакцин проти інфекційних захворювань більше десяти років.

Крім вакцини від коронавірусу вона займалася створенням препаратів від Еболи, сезонного грипу та інших вірусних захворювань.

Також компанія розробляє імуностимулюючі препарати.

У Євросоюзі пропонують почати дискусію про обов’язкову вакцинацію проти коронавірусу