Обладнання Nokia використовувалось для побудови системи державного спостереження у росії

Хоча компанія Nokia покинула російський інтернет-ринок, вона була одним з основних постачальників обладнання для російської системи COPM – системи оперативно-розшукових мироприємств. Таку назву отримало обладнання, яке в обов’язковому порядку повинен мати будь-який російський провайдер. Це обладнання дозволяло прослуховувати телефонні розмови та спостерігати й аналізувати  інтернет-трафік.

Російські закони передбачають, що порушення таємниці зв’язку допускається лише за рішенням суду, відомо, що саме завдяки COPM відстежувались телефонні дзвінки прихильників Навального. В обов’язковому порядку для онлайн-сервісів обладнання для COPM використовується в росії з 2014 року – для соцмереж та соціальних платформ, де люди можуть спілкуватись між собою. Ці інструменти дозволяли представникам силових структур в автоматичному режимі моніторити активність та діяльність користувачів цих сайтів.

В Nokia не заперечили факту використання її обладнання та технологій для державного стеження, проте підкреслили, що в цьому компанія дотримувалась міжнародних стандартів, використовуваних іншими постачальниками основного мережевого обладнання.

Нагадаємо, що з метою захисту даних користувачів з України та росії компанія Meta посилила захист приватних повідомлень в Instagram.

 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.