Один «Стриж» у грудні пошкодив три російські Ту-22МЗ і одну ракету Х-32 — росЗМІ

РосЗМІ розповіли про справжні наслідки атаки безпілотника на російський військовий аеропорт «Дягілєво» у Рязанській області, яка відбулася ще 5 грудня 2022 року. Ці дані, як пише «Коммерсант», містяться у матеріалах кримінальної справи, яку слідчий комітет рф відкрив стосовно полоковника Сергія Бурденюка, «командира 338-го полку дистанційно керованих безпілотних літальних апаратів ЗСУ».

Загалом видання пише про два епізоди, які фігурують у документах слідкому рф. Перша атака сталася 7 жовтня 2022 року, коли безпілотник UJ-22 Airborne, споряджений уламково-фугасною БЧ, долетів до російського аеродрому «Шайковка» та на висоті лише 10 метрів над стоянкою бомбардувальників провів успішний підрив. Однак тоді окупантам пощастило і літаки не постраждали.

Проте вже 5 грудня, як стверджує слідком рф з посиланням на міноборони рф та ФСБ, модифікований радянський безпілотник Ту-141 «Стриж» успішно атакував аеродром «Дягілєво». У матеріал справи йдеться, що тоді загинули три військових та ще сім отримали поранення.

Крім того, «у результаті вибуху БПЛА були пошкоджені три розміщені на аеродромі літаки Ту-22МЗ, одна авіаційна керована ракета Х-32, два автомобілі марки «ЗІЛ» та «КІА Соренто», а також дві будівлі інженерно-авіаційних служб ескадрилій».

Нагадаємо, що одразу після атаки міноборони рф визнало лише загибель трьох військових та повідомляло про «незначні пошкодження» обшивки двох літаків. При цьому тоді у мережі опублікували фото серйозних уражень одного Ту-22МЗ — удар пошкодив задню кромку стабілізатора та форсажні камери двигунів.

Того ж дня безпілотник атакував аеродром «Енгельс» у Саратовській області, де пошкодив щонайменше один ракетоносець Ту-95. Однак про цей епізод «Коммерсант» у своїй статті не згадує.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ту-141 «Стриж»: історія успіху безпілотника, який атакує авіабази в рф (фото, відео)