Офіс генпрокурора вручив підозри трьом людям Медведчука з «Українського вибору»
СБУ

Трьом керівникам ініціативних груп громадського руху «Український вибір», лідером якої є народний депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук, повідомили про підозру за фактом участі в організації та проведенні незаконного «референдуму» у тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

ОГП підозрює чоловіків у участі в організації незаконного «референдуму» на тимчасово окупованій території Криму. Їм інкримінували держзраду та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Слідчі вважають, що члени Всеукраїнського громадського руху «Український вибір — Право народу» сприяли окупації Кримського півострову. Двоє підозрюваних, ймовірно, були керівниками ініціативних груп громадського руху і входили до складу незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя».

Один з підозрюваних,на думку слідства, очолював територіальний підрозділ бойовиків, інший був керівником окремого підрозділу «самооборони» — «Слов’янський щит». Вони виконували незаконні накази «ватажків» формування. А ще — брали активну участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» на території півострову Крим. Вони працювали спостерігачами на «дільницях» в складі незаконних виборчих комісій. Ще підозрювані нібито охороняли дільниці, аби «референдум» пройшов без перешкод у Севастополі.

Один із керівників відокремленого підрозділу «Українського вибору», що також діяв у Севастополі, на думку правоохоронців, брав участь у проведенні мітингів на підтримку окупації півострова РФ та проведенні «референдуму».

Під час публічних виступів на мітингах підозрюваний нібито закликав до зміни меж території та держкордону України. Ще він вимагав окупації територій України Росією.

Це підтвердив висновок судово-лінгвістичної експертизи Українського науково-дослідного інституту спецтехніки та судових експертиз.

ОГП стверджує, що Росія нагородила підозрюваних медалями «За повернення Криму».

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, його здійснює Головне управління СБУ в АР Крим.

25 березня Служба безпеки України проводила обшуки в офісах громадського руху «Український вибір — Право народу», лідером якої є Медведчук.

Паливом з заводу Марченко заправляють російські танки в ОРДЛО — секретар РНБО