Оксфордська вакцина від COVID: 70% ефективності, але значно дешевша
Getty Images

Ще один розробник вакцини від коронавірусу оприлюднив дані про свої успіхи. Компанія AstraZeneca повідомила, що її вакцина на 70% ефективна щодо захисту організму людини від СOVID-19.

Раніше Pfizer і Moderna повідомили, що вакцини їхньої розробки ефективні щонайменше на 95%. Проте у AstraZeneca уточнюють, що й їх цифри є дуже оптимістичними. Крім того, їхній препарат має декілька переваг перед конкурентами, повідомляє ВВС.

«Після того як Pfizer і Moderna виготовили вакцини, що забезпечують 95% захисту від COVID-19, цифра в 70% може сприйматися як відносно невтішна. Однак усе, що перевищує 50%, могло вважатись тріумфом ще місяць тому. До того ж ефективність 70% — це набагато краще, ніж у щорічній вакцини від грипу. Ця вакцина так само здатна врятувати життя», — кажуть фахівці.

Вакцину компанії AstraZeneca ще називають оксфордською, оскільки її розробили в Університеті Оксфорду.

Повідомляється, що вона має суттєві переваги перед іншими вакцинами. Її можна зберігати при температурі звичайного холодильника, в той час як препарати Pfizer та Moderna потребують значно нижчих температур.

Крім того, очікується, що оксфордська вакцина коштуватиме близько $4, що набагато дешевше вакцин Pfizer ($18) та Moderna ($25 — 37).

AstraZeneca готується виготовити три мільярди доз.

У вересні компанія призупиняла випробування оксфордської вакцини через «невідому хворобу» добровольця.

Лідери G20 схвалили «заморозку» боргових виплат бідних країн і рівний доступ до вакцин