Окупанти подадуть позов проти громадян України через водну кризу у Криму
Pixabay

Окупаційна влада Криму планує подати позов проти трьох громадян України, яких вважає винними у гострому дефіциті прісної води на захопленому півострові.

Про це повідомляє видання «РИА Новости», посилаючись на слова очільника кримського «парламенту» Володимира Константинова.

За його словами, позов про так звану «водну блокаду» Криму до її «організаторів» подадуть в суд у першому півріччі 2021 року. Наразі невідомо, до якого суду зібралася подавати позов влада Криму.

Окупанти попередньо оцінили суму своїх збитків через відсутність дніпровської води в 1,47 трлн руб. Вони звинувачують в цьому українських громадян.

Константинов зазначив, що позов пред'являть ексдепутатам Верховної Ради Андрію Сенченку і Рефату Чубарову, а також чинному нардепу Мустафі Джемілєву.

Представники окупаційної адміністрації Криму вважають, що відповідальність за дефіцит прісної води на півострові нібито лежить і на попередньому, і на нинішньому керівництві України, яке санкціонувало зупинку функціонування Північно-Кримського каналу сім років тому і не запускає його зараз.

«На сьогодні ми виходимо з того, що позов буде пред'явлений трьом громадянам України, які неодноразово, в тому числі у ЗМІ, заявляли про свою причетність до організації водної блокади, яка повинна кваліфікуватися не інакше, як спроба геноциду і фізичного знищення людей», — говорить Константинов.

До окупації півострова Росією Північно-Кримський канал забезпечував близько 85% потреб Криму в прісній воді.

Напередодні Зеленський затвердив Стратегію деокупації Криму. 

Chas News повідомляв, що заарештованого в окупованому Криму журналіста катували струмом. 

У Навального не виправлятимуть карту із «російським» Кримом