ООН вимагає від Ватикану та Канади розслідування щодо віднайдених решток 215 дітей на території колишньої школи
Getty Images

Організація Об’єднаних Націй закликала владу Ватикану та Канади розслідувати смерть 215 дітей корінних народів. Їхні останки знайшли на території колишньої канадської школи-інтернату, що працювала під керівництвом католицької церкви.

Влада має з’ясувати обставини, пов’язані з цими смертельними випадками, і почати судово-медичну експертизу віднайдених решток, щоб ідентифікувати дітей, повідомляють на сайті ООН.

Експерти вважають, що судові органи повинні провести розслідування щодо всіх підозрілих випадків смерті дітей у школах-інтернатах. Також вони закликали притягувати до відповідальності та карати винних, які ще можуть бути живі.

В ООН наголосили, що вважають неможливим для Канади і Святого Престолу залишити такі жахливі злочини нерозкритими і без компенсації.

Тим часом прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо висловився щодо цих подій. «Як католик, я глибоко розчарований тією позицією, яку католицька церква займає зараз і багато років тому», — заявив він, повідомляє Reuters. Прем’єр очікує, що Церква активізується і візьме на себе відповідальність за власну роль в тих подіях.

Канадська конференція католицьких єпископів поки не прокоментувала цю справу.

Контекст

Нещодавно на території колишньої школи-інтернату для індіанців у канадському місті Камлупс (Британська Колумбія) знайшли останки 215 дітей. Школа функціонувала до 1978 року.

Раніше такі заклади координували уряд та католицька церква. Дітей індіанців примусово забирали у батьків та віддавали в інтернати, де їх інтегрували у канадське суспільство.

Багато хто так і не повернувся додому. За останніми даними, у школах-інтернатах померли 4 тис. дітей.

Сучасне рабство. Колишні працівники звинуватили Nestle і Mars у використанні дитячої праці