Орбан може тимчасово головувати в Раді Європи через відставку Мішеля

Країни ЄС повинні швидко домовитись про наступника президента Європейської ради Шарля Мішеля, який планує залишити свою посаду в липні.

Про це повідомляє Politico.

Мішель вирішив балотуватись у Європейський парламент, тому на його місце необхідно швидко знайти наступника. Якщо зробити це не вдасться, то крісло президента тимчасово займе прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Адже його країна головуватиме у Раді ЄС з липня 2024 року до грудня.

Президент Європейської ради вперше залишає посаду достроково, хоча міг обіймати її до кінця листопада. Таке рішення створює додатковий тиск на європейських лідерів, оскільки вони зазвичай мають більше часу на перестановки і домовленості.

Після виборів у Європарламент лідери країн планують зустрітись 17 червня та 27-28 червня. Ймовірно, на цих зустрічах і спробують дійти згоди щодо заміни Мішелю.

Нагадаємо, раніше Віктор Орбан наклав вето на виділення з бюджету Євросоюзу €50 млрд на фінансову допомогу Україні протягом чотирьох років. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустить.

Путін вирішив продовжувати війну до остаточної перемоги — Боррель