Орбан прилетів до Китаю і зустрівся з Сі Цзіньпіном: політики обговорили «кроки задля досягнення миру в Україні»
Orbán Viktor / Х

У понеділок, 8 липня, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з лідером Китаю Сі Цзіньпіном у Пекіні. Це відбулось після візиту до Києва та Москви минулого тижня. Сторони обговорили своє бачення «кроків задля досягнення миру в Україні». Далі угорський прем'єр вирушить до Вашингтона.

Про це він написав на своїй сторінці у Twitter (X).

«Мирна місія 3.0. Пекін», — йдеться у дописі.

МЗС Китаю повідомляє, що в Орбана запланована зустріч з очільником КНР Сі Цзіньпіном «для поглибленого спілкування з питань, що становлять взаємний інтерес».

Згодом Орбан підтвердив, що приїхав говорити про Україну.

«Китай є ключовою силою в створенні умов для миру у російсько-українській війні. Ось чому я приїхав, щоб зустрітися з президентом Сі в Пекіні, лише через два місяці після його офіційного візиту до Будапешта», — написав він.

Водночас Сі Цзіньпін наголосив на якнайшвидшому припиненні вогню і бойових дій, пошуку політичного рішення, «яке принесе користь усім сторонам», — передає державна телекомпанія Китаю CCTV

За його словами, наразі основна увага має приділятися дотриманню принципів «не переповнення поля бою, не ескалації конфлікту і не роздмухування полум'я» для швидкого охолодження ситуації. 

«Міжнародне співтовариство має створити умови і надати допомогу для прямого діалогу і переговорів між сторонами. Тільки тоді, коли всі великі держави будуть використовувати позитивну, а не негативну енергію, цей конфлікт може побачити ранній світанок припинення вогню», — наголосив очільник КНР.

Він додав, що Китай «по-своєму активно сприяє миру і діалогу, заохочуючи і підтримуючи всі зусилля, що сприяють мирному врегулюванню кризи». 

Після зустрічі з очільником КНР Сі Цзіньпіном угорський прем'єр опублікував на своїй сторінці в Instagram відеозапис, на якому видно злітну смугу та напис «Наступна зупинка: Вашингтон».

Про мету візиту та те, з ким він має зустрітись в американській столиці, Орбан не повідомив.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

НАТО обговорює розгортання більшої кількості ядерної зброї через загрозу з боку рф та Китаю