«Оскар» навпаки. У США оголосили лауреатів антипремії «Золота малина»
Getty Images

У США організатори «Золотої малини» 2021 оголосили лауреатів антипремії Голлівуду.

«Переможців» цього року журі оголосило в відеоролику на YouTube.

Найгірший фільм: документальна картина «Абсолютний доказ», що розповідає про можливі фальсифікації на президентських виборах в США в 2020 році з боку прихильників Джо Байдена.

На цю нагороду також номінували «365 днів», «Дивовижна подорож доктора Дуліттла», «Острів фантазій» і «Мьюзік».

Найгірший актор: Майкл Лінделл з «Абсолютного доказу». На антипремію також претендували Дауні-молодший («Дивовижна подорож доктора Дуліттл») і Сендлер («Хеллоуїн Хьюбі»), Морроне («365 днів») і Спейд («Не та дівчина»);

Найгірша актриса: Кейт Хадсон з «Мьюзік». На цю «нагороду» були номіновані Хетеуей («Останнє, чого він хотів»), Холмс («Лялька 2: Брамс»), Лапкус («Не та дівчина») і Сіклуцка («365 днів»).

Інші лауреати премії:

  • найгірший режисер — Сіа Фурлер (фільм «Мьюзік»);
  • найгірший сценарій — «365 днів»;
  • найгірша чоловіча роль другого плану — колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані («Борат 2»);
  • найгірша жіноча роль другого плану — Медді Зіглер («Мьюзік»).

Особливий приз отримав 2020 рік як найгірший календарний рік всіх часів.

Антипремія «Золота малина» вручається з 1980 року.

Номінантів обирає однойменний фонд, до якого входять близько 700 осіб із США та ще 19 країн.

Антипремії «Золота малина» раніше отримували музичний фільм «Кішки», «Листоноша» Кевіна Костнера  і навіть «Шоугьолз» Пола Верховена, є в списку й Брюс Уїлліс за «Армагеддон» і ще два фільми.

Частими номінантами й лауреатами антипремії є номінанти і лауреати її серйозного аналога — «Оскара», а також дуже популярні зірки кіно. Зокрема, у 2000-ті роки ними неодноразово ставали Анджеліна Джолі і Дженніфер Лопес серед акторок і Арнольд Шварценеггер та Сильвестр Сталлоне — серед акторів. Рекордсменом за кількістю антинагород є американська співачка Мадонна. Після 30-ї церемонії нагородження (2010 рік) поп-зірка мала сім «Золотих малин» і 13 номінацій.

 У 2005 році за участь у фільмі «Фаренгейт 9/11» Майкла Мура «Золоту малину» отримала адміністрація Білого дому: президент Джордж Буш-молодший, міністр оборони Дональд Рамсфелд та радник з нацбезпеки Кондоліза Райс.

Церемонію «Оскар» вестимуть Бред Пітт і Зендая