Палата представників Конгресу США рекомендує уряду ввести санкції проти РФ за отруєння Навального
Getty Images

Палата представників Конгресу США ухвалила резолюцію, в якій засудила отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, і закликала американську владу до введення санкцій проти Росії.

Як повідомляє пресслужба Конгресу, за ухвалення резолюції проголосував 371 конгресмен, 18 висловилися проти.

У зв’язку з нападом на Навального 371 конгресмени висловилися за запровадження нових санкцій проти Росії, якщо розслідування доведе причетність російських чиновників до злочину.

Законодавці, зокрема, закликали держсекретаря США Майкла Помпео та інших відповідальних чиновників ввести санкцій проти винних в отруєнні, а також проти осіб, які організували і планували напад.

Передісторія

Олексія Навального, який намагається викривати представників влади РФ та не раз перебував під арештом, отруїли в Росії препаратом «Новічок». 20 серпня він знепритомнів у літаку, потрапив до реанімації, потім впав у кому. З Росії його перевезли до Німеччини.

23 вересня Навального виписали з німецької клініки Charité.

Німецькі фахівці вважають, що Навального отруїли «удосконаленою» версією хімічної речовини групи «Новічок» — і він мав померти ще в літаку. На їхнє переконання, операцію з використанням такої новітньої отрути могла провести тільки російська спецслужба.

Лабораторії у Франції і Швеції підтвердили отруєння Навального нервовим агентом із групи «Новічок».

Президент РФ Володимир Путін нібито заперечував отруєння Навального і презирливо відгукувався про нього в розмові з президентом Франції Емманюелем Макроном.

У Конгресі США проголосували проти повернення Росії в G7

Палата представників Конгресу США ухвалила рішення за недопущення участі Росії у зустрічах Великої сімки G7 і відновлення формату G8, повідомляє Голос Америки.

Документом передбачена заборона на використання адміністрацією федеральних коштів в цілях підтримки або сприяння участі Росії у засіданнях G7.

Тепер ініціативу повинен буде розглянути Сенат, де більшість зараз належить республіканцям.

Резолюції Палати представників не мають юридичної сили і носять суто рекомендаційний характер.

Як ми повідомляли, уряд ФРН заявив ще 2 вересня, що Навального отруїли речовиною групи «Новачок». Берлін тоді зажадав від Москви пояснень. Росіяни до цього казали про «порушення обміну речовин».

Як ми писали раніше, Євросоюз через отруєння Навального ввів санкції проти шістьох російських чиновників і інституту, де розробляли «Новачок».

«Новачок». РФ запровадила санкції проти Франції та Німеччини через отруєння Навального