«Пандемія» очікувано стала словом року за версією американського словника Merriam-Webster
Rochester Regional Health

Укладачі американського словника Merriam-Webster (Мерріам-Вебстер) назвали «pandemic» («пандемія») словом року, оскільки воно стало найпопулярнішим на його сайті. Про це повідомляє тлумачний словник на своєму сайті.

Слово Мерріам-Вебстер 2020 року — «пандемія», плюс «malarkey» («нісенітниця»), «Kraken» («Кракен»), «antebellum» («довоєнний») і ще вісім наших кращих пошуків в 2020 році. Ми спираємось на статистичний аналіз слів, які в словнику переглядаються у великих кількостях, а також демонструють зростання обсягу трафіку за рік

Автори зазначають, що перший сплеск у пошуку слова «пандемія» відбувся 3 лютого, коли з лікарні у США вийшов перший пацієнт із COVID-19. Тоді слово «пандемія» шукали на 1621% частіше, ніж у 2019 році. При цьому, пошук слова почав значно прискорюватися, починаючи з 20 січня, коли в США зафіксували перший випадок COVID-19.

«На початку березня це слово шукали в середньому на 4000% більше, порівняно з 2019 роком. По мірі висвітлення новин тривога серед громадськості зростала», — пишуть укладачі словника.

11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно заявила, що «COVID-19 можна охарактеризувати як пандемію». Цього дня за «пандемією» зафіксували найбільший сплеск обсягу словникового трафіку в 2020 році, продемонструвавши зростання на 115 806% у порівнянні з 2019 роком. Найбільш вражаюче в цьому слові те, що воно з того часу залишається високо в пошуках, вважають автори словника. Воно лишається у верхній частині їхнього списку слів протягом останніх десяти місяців — навіть після того, як пошуки інших пов’язаних термінів, таких як «коронавірус» та COVID-19, затихли, вказано у повідомленні.

Повідомляється, що також серед популярних слів були: «coronavirus» («корона вірус») (у березні шукали на 162 551% більше, ніж у 2019 році), «defund» («урізати фінансування»), «Mamba» («Мамба»), «Kraken» («Кракен»), «quarantine» («карантин»), «antebellum» («довоєнний»), «schadenfreude» («зловтіха»), «asymptomatic» («безсимптомний»), «irregardless» («незалежно від»), «icon» («ікона») і «malarkey» («нісенітниця»).

Як видно з переліку, увагу людей привернули власні назви: Mamba і Kraken. Перша стосується трагічної смерті зірки баскетболу Кобі Браянта, який називав себе Black Mamba. Друга — це назва нового хокейного клубу з міста Сіетл, який почав грати в НХЛ.

У 2019 році словом року за версією Merriam-Webster став займенник «вони», що позначає небінарних осіб.

Раніше укладачі словника англійської мови Collins Dictionary визнали слово «локдаун» найактуальнішим у 2020 році. Як зазначається, у минулому році слово «локдаун» вживали 4 тисячі разів, а в нинішньому — понад 250 тисяч.

Як ми писали раніше, Оксфордський словник англійської мови не зміг вибрати лише одне слово 2020 року. Починаючи з березня домінують терміни, пов’язані з пандемією коронавірусу.

«Коронапофігісти» проти «віруспруденції». Уральські лінгвісти назвали нові слова епохи пандемії