Пандемія проти сфери послуг. Туризм у Львові за час карантину повернувся до показників 2011 року
tvoemisto.tv

У Львові протягом пандемії туристів з інших областей України та з-за кордону стало менше у 2,5 рази, повідомляє «РБК-Україна».

У листопаді 2020 року міська рада демонстративно відмовилася від введення карантину вихідного дня. Муніципалітет пояснив це тим, що обмеження призвели б до втрати доходів близько 50 тис. працівників туристичної та ресторанної галузей.

У коментарі «РБК-Україна» мер міста Андрій Садовий заявив, що рішення про ведення карантину вихідного дня «поховає» малий та середній бізнес». Мовляв, спершу треба розв'язати питання з компенсаціями для бізнесу.

Карантин вихідного дня, на мою думку, — це дурниця… Ми з вами повинні взяти на себе всі зобов'язання: ніяких банкетів, ювілеїв чи весіль, але про повний локдаун не можна говорити

Спад туризму та відмова вводити карантин

За кілька десятків років Львів розрекламував себе як місто кави, легенд та затишних вуличок. Місцеві екскурсійні бюро і ресторани підтримували цей образ, вписуючи у формати прогулянок містом та закладів міські історії.

За інформацією порталу відкритих даних міськради Львова, у 2019 році до міста приїхало близько 2,5 млн туристів. У 2020 році їх стало лише 0,9 млн, що еквівалентно показникам 2011 року.

Фактично туризм у місті за час пандемії повернувся до показників, які мав 10 років тому. Надходження від туристичного збору у 2020 році знизилися до 4,9 млн гривень. Це на 50% менше, ніж у 2019 році.

За різними даними, у галузі туризму зайнято мінімум 15% населення міста. За інформацією порталу lviv.travel, кількість найманих працівників в туристичній галузі станом на кінець грудня 2020 року складала 99 тис. осіб — на 21% менше, ніж роком раніше.

Пізніше міська влада обійшла заборону, оголосивши суботи та неділі робочими днями. Це дозволило не закривати заклади харчування, магазини та інші установи.

Але з суттєвим погіршенням епідеміологічної ситуації у місті карантин все ж ввели. А у березні міський голова попросив про допомогу в порятунку людей. Він оголосив, що Львову критично не вистачає лікарів та інших медичних фахівців, бо в області щодня госпіталізують 250-300 пацієнтів із COVID-19.

Як змінювалася кількість туристів у Львові за час карантину / Львівська міська рада

Як діє карантин у Львові наприкінці березня

З 19 березня у Львові та області запровадили посилений карантин, який пізніше продовжили до 4 квітня. Не працюють театри, кінотеатри, музеї, концертні майданчики.

Заклади громадського харчування запрацювали у форматі «на виніс» та доставку. У торгових центрах відкриті тільки продуктові магазини, аптеки та зоомагазини. Скасовані масові заходи. Припинили роботу розважальні заклади та нічні клуби.

Окрім продуктових магазинів, зоомагазинів та аптек, дозволено також працювати квітковим та насіннєвим магазинам. Відчинені магазини з продажу зв’язку, майстерні ремонту взуття та одягу, ремонту електроприладів. За попереднім записом працюють салони краси, фітнес-центри та басейни.

За даними Державної прикордонної служби міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького, кількість іноземних туристів в аеропорту у 2020 році склала трохи більше 84 тис. осіб. Гостей-іноземців, які прилітали в аеропорт, стало менше на 85,6%, а українців — на 55,4%.

Після перших послаблень карантину та відкриття кордонів у червні 2020-го, іноземців-мандрівників стало більше. Проте заборона в’їзду іноземцям, яка діяла в Україні з 28 серпня по 28 вересня 2020 року, знову призвела до спаду пасажиропотоку.

Навіть під час карантину у Львові є великий вибір екскурсій містом і регіоном — від коротких виїздів до замків «Золотої Підкови» на Львівщині до розважальних турів у Карпати. Раніше розвивався й корпоративний туризм — компанії з різних регіонів проводили в місті конференції. Хоча вибір екскурсій є, але зараз їх замовляють вкрай рідко, повідомляє «РБК-Україна» із посиланням на місцевих фахівців із туризму.

За даними порталу відкритих даних Львова, у 2020 році закрилося 50 готелів та аналогічних закладів розміщення, і тепер їх 232 (тих, що зареєстровані офіційно). З 1012 закладів харчування у 2017 році залишилось 792 у 2020-му.

А за інформацією порталу lviv.travel, компанії туристичної галузі у Львові сплатили 370 млн гривень податків у бюджети усіх рівнів, що на 20% менше в порівнянні з 2019 роком.

Минулого року Львів недоотримав 400 млн грн до загального бюджетного фонду, 200 млн — до бюджету розвитку міста в цілому по всіх галузях, каже РБК-Україна заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

«З березня до кінця грудня 2020 року підприємці туристичної галузі та ресторанно-готельної сфери області були звільнені від сплати єдиного податку», — каже чиновник.

У міськраді додають, що планують і далі зменшувати податки для сфери туризму та частково звільняти від орендної плати власників закладів з літніми майданчиками. Це зменшить надходження до бюджету, каже Москаленко. Але сподівається, що за два тижні карантину динаміка захворюваності зменшиться.

Як ми писали раніше, перевізники Києва та Київської області збираються просити столичну владу офіційно заборонити роботу маршруток, щоб не збанкрутувати через правила перевезень у «червоній» зоні карантину.

МОЗ збільшило кількість «червоних» областей до 11