Папа Римський офіційно призначив 13 нових кардиналів
Getty Images

Папа Франциск призначив 13 нових кардиналів, в тому числі першого афроамериканця, Уїлтона Грегорі, та Феліпе Арізменді, борця за права мігрантів.

Призначення своїх кандидатів у кардинали посилило вплив понтифіка на групу, яка вибере його наступника після смерті або відставки, підкреслює Reuters.

Дев'ять нових виборників прибули з Італії, Мальти, Руанди, США, Філіппін, Чилі, Брунею та Мексики.

Через пандемію COVID-19 церемонія пройшла вкрай скромно: кожен кардинал мав право запросити десять гостей. Зазвичай на дійстві присутні тисячі віруючих. Всі носили маски.

Кожному новому кардиналу Папа вручив перстень і червону шапочку (біретту). Нові кардинали відвідали колишнього Папу Бенедикта XVI, який живе у Ватикані.

Дев'ять з 13-ти кардиналів молодші за 80 років. Вони зможуть взяти участь у виборах нового Папи, коли Франциск піде з життя або відречеться від престолу.

Зараз Франциск призначив близько 57% кардиналів-виборників, число яких зросло приблизно до 128 з призначенням нових кардиналів. Інші були призначені двома консервативними попередниками Франциска — папою Бенедиктом XVI та папою Іваном Павлом ІІ.

Церковні правила, як правило, обмежують кількість кардиналів-виборників до 120, але папи підвищили цю межу, назвавши більшу цифру, враховуючи, що деяким у наступному році виповниться 80 років.

Франциск є першим понтифіком латиноамериканського походження. На момент обрання його Папою в 2013 році 52% кардиналів у віці до 80 років були з Європи — нині європейців 41%.

Новий кардинал Феліпе Арізменді, відомий своєю інформаційною діяльністю на користь корінних народів

Серед нових кардиналів, офіційно призначених Франциском у суботу, є мексиканський священик, який десятки років служив здебільшого бідним корінним громадам поблизу південного кордону країни з Гватемалою. Його звати Феліпе Арізменді й він відомий прогресивними поглядами на права корінних народів та мігрантів, а також стійкою консервативною позицією щодо сексуальності, повідомляє Reuters.

Арізменді служив єпископом у південному штаті Чіапас з початку 1990-х років, безпосередньо перед початком повстання корінних народів під проводом Армії національного визволення Сапатисти. Тоді після довгої історії гноблення місцеві мешканці почали війну проти уряду.

У ці роки Арізменді схвалював вимоги «сапатистського» руху щодо справедливості. Також він підтримував мігрантів із Центральної Америки, які роками подорожували південною Мексикою на шляху до Сполучених Штатів.

80-річний Арізменді, автор понад 30 книг і газетний оглядач, щойно перейшов граничний вік, щоб мати можливість голосувати в майбутніх папських конклавах, де обираються нові папи.

Протягом останнього десятиліття він також виступив проти того, що він назвав поширенням «гомосексуалізму» з міст у сільські райони. Хоча на початку цього року він висловив смуток щодо «надмірної розпусти» у колонці, він аргументував, що неправильно розглядати пандемію коронавірусу як божественну кару.

Декілька нових кардиналів, оголошених минулого місяця й призначених у суботу, походять із країн, що розвиваються, включаючи африканську державу Руанду та азіатський Бруней. Вони — перші в історії представники цих країн. Так Папа Франциск впроваджує «інклюзивніше» керівництво Церкви з більшою кількістю прелатів з-поза меж Європи.

Більшість новопризначених кардиналів поділяють бачення Папи щодо відкритішої і орієнтованої на зовнішній світ Церкви.

Як ми писали раніше, найвідомішим новим кардиналом є Уїлтон Грегорі, 72-річний архієпископ Вашингтона, перший в історії афроамериканець.

Римсько-католицька церква в Україні відхрестилась від слів Папи про підтримку гей-шлюбів