Папа Римський вперше в історії церкви призначив кардиналом афроамериканця
NBCWashington

Першим в історії католицької церкви кардиналом-афроамериканцем став архієпископ Уілтон Грегорі з Вашингтона.

Папа Франциск призначив 13 кардиналів з восьми країн, в тому числі дев’ять, які мають право входити до конклаву для обрання його наступника після його смерті або відставки, повідомляє агентство Reuters.

Архиєпископ Грегорі за останні півроку став національної фігурою. Він закликав до діалогу, щоб послабити расову напруженість у Сполучених Штатах після смерті Джорджа Флойда, вбитого поліцейським Міннеаполіса в травні. Священник також побічно вступив у конфлікт з президентом США Дональдом Трампом у червні минулого року.

Нові 13 нових кардиналів будуть призначені на високий ранг на церемонії, відомій як «консисторія», 28 листопада у Ватикані. Вибір більшого числа кардиналів збільшує ймовірність того, що наступним папою буде той, хто продовжить політику Франциска.

До теперішнього часу Франциск призначив близько 57% кардиналів-виборців, число яких збільшиться приблизно до 128 з призначенням нових кардиналів. Решта були призначені двома консервативнішими попередниками Франциска, папою Бенедиктом XVI і папою Іваном Павлом II.

Як ми писали раніше, Ватикан переживає непростий для іміджу період – почався перший судовий процес за підозрою священника у сексуальному насильстві.

 

Римсько-католицька церква в Україні відхрестилась від слів Папи про підтримку гей-шлюбів