Парламент Молдови створив спецкомісію з розслідування викрадення Чауса
УНІАН

У парламенті Молдови створили спецкомісію, яка розслідуватиме обставини ймовірного викрадення колишнього судді з України Миколи Чауса.

Про це повідомляє Newsmaker.

Як зазначає молдовське видання, комісію затвердили завдяки голосам депутатів від Партії соціалістів (ПСРМ) і парламентської групи Pentru Moldova.

Вона працюватиме 60 днів, до її складу увійдуть дев'ять депутатів.

Депутат від партії «Платформа Гідність і правда» (DA) Олександр Слусар зазначив, що в Молдові вже траплялися резонансні викрадення. Він запропонував розслідувати і екстрадицію співробітників молдавсько-турецьких ліцеїв Orizont, і випадки викрадень, які проводили придністровські спецслужби.

Представники опозиції запропонували розслідувати не тільки викрадення Чауса, але й те, як він опинився у Молдові. Депутат від партії «Дія і солідарність» (PAS) Сергій Литвиненко запропонував таку перевірку й підкреслив, що Чаус знаходився в розшуку Інтерполу. Депутат зазначив, що суддя незаконно проник до країни.

Передісторія

Як ми писали раніше, 3 квітня адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева. Інформацію підтвердили в поліції.

Пізніше в анонімних Telegram-каналах з'явилися відеозаписи передбачуваного викрадення й фото Чауса зі слідами побоїв.

3 березня колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила у наданні політичного притулку колишньому українському судді Миколі Чаусу, який з 2016 року переховується у Молдові.

9 серпня 2016 року детективи НАБУ за процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Миколу Чауса на отриманні хабаря в розмірі 150 тис. дол.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України. З 11 листопада 2016 року суддя перебував у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу.

У жовтні 2017 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Чауса з посади, а 28 листопада 2017 р. постановила звільнити його з посади судді.

Глава МВС Молдови Павло Войко 5 квітня повідомив, що підрозділи відомства проводять розслідування. Їм уже вдалося встановити деяких людей, причетних до викрадення Чауса, й затримати одного підозрюваного. За його словами, викрадення здійснили іноземні громадяни, які виїхали з Молдови в Україну. Переписка організаторів злочину теж велася українською, зазначив Войко. Він підкреслив, що молдавські правоохоронні органи співпрацюють зі Службою інформації та безпеки і мають намір звернутися за допомогою в розслідуванні до українських колег.

Залягти на дно в Кишиневі. Хто такий суддя Чаус, про якого зараз говорить Молдова і Україна