Парламент РФ дозволив блокувати Facebook, Youtube і Twitter «за дискримінацію російських ЗМІ»
m24.ru

Держдума прийняла в другому, основному читанні законопроєкт, що дає федеральній службі «Роскомнадзор» право блокувати інтернет-ресурси, які «допускають дискримінацію щодо російських ЗМІ».

Про це повідомляє російське державне агентство ТАСС.

Документ запроваджує статус «власник інформаційного ресурсу, причетного до порушень основоположних прав і свобод людини, прав і свобод громадян РФ».

Генеральний прокурор і його заступники за погодженням з МЗС Росії зможуть присвоювати такий статус власнику інформаційного ресурсу, який, на їхню думку, допускає дискримінацію щодо матеріалів російських ЗМІ.

Під дію документу підпадають і найбільші інтернет-ресурси — Youtube, Facebook і Twitter.

«Роскомнадзор» може отримати право частково або повністю обмежувати доступ до ресурсів-«порушників», включаючи можливість сповільнювати їхній трафік. «Порушникам» у майбутньому загрожуватимуть штрафи до 3 млн рублів.

Один з розробників ініціативи, глава профільного комітету нижньої палати Олександр Хінштейн називав блокування Youtube на території РФ крайнім заходом, який складний для впровадження. Він також пояснював, що законопроєкт поширюється й на випадки «дискримінації», що виникли до його вступу в силу, якщо «порушення» не було усунуто.

За його словами, законопроєкт поширюється на всі ресурси незалежно від місця їх реєстрації, причому їхній контент має бути російськомовним і зорієнтованим на громадян РФ.

Законопроєкт отримав підтримку комітетів з інформаційної політики, інформаційних технологій і зв'язку, а також з держбудівництва та законодавства.

Як ми писали раніше, влада США тисне на Facebook через «незаконну монополію в сфері соцмереж» й вимагає «відчуження» Instagram та WhatsApp.

Єврокомісія підготувала жорсткі правила для Facebook, Amazon і Google