Влада США тисне на Facebook через «незаконну монополію в сфері соцмереж» й вимагає «відчуження» Instagram та WhatsApp
Getty Images

Федеральна торгова комісія (ФТК) США, а також адміністрації майже всіх штатів звинуватили компанію Facebook, якій належить однойменна соціальна мережа, в систематичному порушенні антимонопольного законодавства країни. Влада оголосила це на сайті комісії, а також генпрокурора штату Нью-Йорк Летиції Джеймс, повідомляє Reuters.

Претензії до Facebook почалися після придбання компанією соцмережі Instagram і додатка WhatsApp.

ФТК та група із більше ніж 40 штатів подали два позови до Facebook. У заяві комісія стверджує, що Facebook «незаконним шляхом зберігає монополію в сфері соцмереж допомогою здійснювалися впродовж багатьох років дій, спрямованих проти конкуренції».

Комісія зазначає, що вона висунула звинувачення за підсумками «тривалого розслідування у співпраці з коаліцією генпрокурорів 46 штатів, округу Колумбія та Гуаму». Представники ФТК вважають, що компанія мала намір «нейтралізувати загрози своїй монополії». Позивачі вважають, що з цією метою Facebook, зокрема, придбала соцмережу Instagram, а також додаток WhatsApp.

ФТК домагається «відчуження активів» Facebook, які компанія нібито отримала в порушення антимонопольного законодавства.

«Протягом майже 10 років Facebook користувалася своїм провідним становищем і статусом монополіста, щоб розтрощити менших суперників в конкурентній боротьбі, все це було зроблено за рахунок користувачів», — підкреслила Джеймс. Вона пояснила, що позов до Facebook покликаний захистити інтереси «мільйонів споживачів» і малого бізнесу, яким нібито було завдано збитків через дії компанії.

У липні 2019 року американська влада оголосила про масштабне розслідування щодо Amazon, Facebook, Google і Apple. Уряд перевіряв можливі порушення компаніями антимонопольного законодавства.

Як ми писали раніше, конгресмени США звинувачують чотири корпорації —֫ технічні гіганти у «монополізації влади». Парламентарі-демократи рекомендують розділити їх.

Європейська комісія обіцяє антимонопольні правила для Інтернет-компаній