Парламентська більшість Молдови визнала російську «мовою міжнаціонального спілкування»
Parlamentul Republicii Moldova

Парламентська більшість Молдови визнала російську «мовою міжнаціонального спілкування»

Парламент Молдови ухвалив закон про функціонування мов на території республіки, що визнає російську мову як мову міжнаціонального спілкування.

Як повідомляє «Інтерфакс-Росія», закон одноголосно підтримала парламентська більшість, зокрема Партія соціалістів та партія «Шор».

Водночас опозиція виступила проти такого «токсичного» порядку денного та почала блокувати засідання парламенту.  Як повідомляє «Радіо Свобода», засідання проходило без участі опозиційних депутатів, які його бойкотували.

Закон визначає, що відтепер мовою письмового та усного спілкування з органами державної влади, підприємствами та організація, є державна мова та/або російська як мова міжнаціонального спілкування. Закон залишає  громадянину право обирати, яку мову використовувати.

Окрім того, «держава має створювати всі умови для використання та розвитку російської мови як мови міжнаціонального спілкування».

Прийнятий документ зобов’язує перекладати всі назви вироблених товарів, товарів, табличок державних установ на російську.

А у випадку, якщо чиновник не хоче послуговуватись російською, закон пропонує запровадити для нього «особисту відповідальність».

Державною мовою залишається молдавська, що функціонує на основі латинської графіки, держслужбовці зобов'язані нею володіти.

Президент Молдови Ігор Додон сподівається встигнути підписати закон про «підвищення статусу російської мови в республіці» до інавгурації новообраного президента Маї Санду.

Більшість у парламенті Молдови складають союзники чинного президента Ігоря Додона.

Згідно з документом, державні службовці повинні будуть надавати інформацію і відповідати на запити громадян російською мовою — якщо цього вимагатиме громадянин, який звернувся до органів влади. Російською мовою також повинні дублюватися інструкції для ліків, назви вироблених у країні товарів і послуг, таблички на державних установах.

Російська мова мала в Молдові статус мови міжнаціонального спілкування відповідно до закону, який був ухвалений ще за радянських часів, проте Конституційний суд раніше визнав цей закон застарілим.

Також парламент скасував закон про заборону ретрансляції на території Молдови низки програм російських телеканалів, відомий як закон про заборону російської пропаганди. Він був ухвалений у 2017 році, коли більшість в парламенті мали проєвропейські сили.

Політична ситуація в Молдові

Раніше в Кремлі заявили, що президент Молдови Додон, який програв вибори, продовжує політичну боротьбу, і Москва вітає ініціативи щодо російської мови в цій країні.

3 грудня парламент Молдови затвердив виведення Служби інформації та безпеки з-під управління президента, також в першому читанні схвалено проект податково-бюджетної політики, пакет законів про особливий статус Гагаузької автономії, повернення російській мові статусу міжнаціонального спілкування, зняття заборони на мовлення російських телеканалів.

Прихильники обраного президента Молдови Санду, які складають парламентську опозицію, виступають за розпуск парламенту. Вони стверджують, що парламент зараз не відбиває настрої виборців. Однак спроби винести уряду вотум недовіри чи якось інакше добитися його розпуску успіхом не увінчалися.

Санду наприкінці грудня має вступити на посаду президента, і їй належить ділити владу з урядом, який сформували її опоненти.

Як ми писали раніше, сьогодні Путін оголосив, що Санду «нічого нового не сказала, ми давно чуємо від представників (Молдови), що треба вивести миротворчий контингент».

На посту президента Санду вперше поїде за кордон в Україну