Переговори НАТО і Росії. Альянс відкинув вимоги РФ, американські сенатори готують новий пакет санкцій
Getty Images

У середу, 12 січня 2022 року, у Брюсселі відбулись переговори НАТО і Росії.

На порядку денному, зокрема, була ситуація навколо України. Росія вимагала від НАТО гарантій того, що Альянс не розширюватиметься на Схід. І одночасно накопичувала військові сили на кордоні з Україною.

Переговори тривали майже чотири години замість запланованих трьох.

Прориву та порозуміння досягнути не вдалось. Тому генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав головним досягненням вже той факт, що ці перемовини відбулись.

«Розбіжності буде нелегко подолати, але позитивною ознакою є, що всі країни члени-НАТО та Росія сіли за стіл переговорів»,  сказав Столтенберг.

Генсек НАТО повідомив, що представники РФ знову озучили свою вимогу до Альянсу: не приймати нових членів, зокрема Україну, та вивести свої військові сили з території східних членів.

Втім країни-члени НАТО відповіли, що продовжуватимуть політику відкритих дверей для нових країн і підтримуватимуть право кожної держави обирати шлях забезпечення власної безпеки.

Про це також заявила і Венді Шерман, заступниця держсекретаря США, яка очолювала американську делегацію на переговорах із Росією в Женеві 10 січня і сьогодні знову була присутня на переговорах.

«На сьогоднішньому засіданні Ради Росія — НАТО я підтвердила основоположні принципи міжнародної системи та європейської безпеки: кожна країна має суверенне право обирати свій шлях», — підкреслила Шерман.

Ну і вже традиційно в НАТО висловили «серйозне занепокоєння» з приводу військ Росії в Україні і навколо неї і закликали РФ до «негайної деескалації».

Представники Альянсу також висловили готовність надалі обговорити з Росією збільшення прозорості військових навчань, зменшення космічних і кіберзагроз та запобігання військових інцидентів та контролю над озброєнням включно з розміщення ракет.

Новий пакет санкцій

Водночас в США на фоні деструктивної позиції Росії та продовження нарощення військових сил на українському кордоні американські сенатори від обох партій направили листа президенту Байдену, в якому закликали висловити підтримку України.

«‎Смішно, що у Європі люди вірять, що їх не зачепить українсько-російський конфлікт. Але вони недостатньо розумні»‎

А сенатори-демократи підготували новий пакет санкцій, який можуть запровадити у разі повномасштабного вторгнення сил РФ в Україну.

Вони передбачають широкі обмеження щодо вищих російських військових та урядовців разом із президентом Путіним. Ці санкції також можуть торкнутися банківської системи РФ та підприємств, обмеження діяльності яких фактично означатиме відключення Росії від платіжної системи SWIFT.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити. 

Страх Путіна. Чому РФ боїться НАТО в Україні