Пєсков заявив, що питання про «приєднання» Донбасу до РФ не стоїть
Getty Images

Речник президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував слова пропагандистки Маргарити Симоньян про необхідність «приєднати» Донбас до Росії.

Пєсков сказав Gazeta.ru, що Симоньян є медіа-менеджером і журналістом і не може бути виразником офіційної позиції РФ.

Такого питання на порядку денному не стоїть. Росія займає досить відповідальну позицію в рамках зусиль сприяння Україні з регулювання її внутрішньоукраїнської кризи. Росія займає послідовну відповідальну позицію щодо захисту інтересів російськомовного населення на Донбасі і продовжить захищати «руських»

У міністерстві закордонних справ РФ назвали висловлювання головного редактора телеканалу Russia Today «особистою думкою». Про це заявила офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова в ефірі телеканалу «Дождь».

«Це її думку, це її точка зору, це її позиція. Причому, вона її озвучувала і до цього в різних формах», — сказала Захарова й уточнила, що Симоньян не є ні держслужбовцям, ні чиновником.

Передісторія

28 січня Симоньян, виступаючи на форумі «Русский Донбас» в окупованому Донецьку, заявила, що жителі сходу України «хочуть жити у себе вдома» і «мати можливість бути росіянами», і закликала Росію приєднати цей регіон. «Росія, матінка, забери Донбас додому», — сказала Симоньян.

Міністерство закордонних справ України прокоментувало приїзд в непідконтрольний Донецьк Симоньян, її чоловіка і телеведучого НТВ Тиграна Кеосаяна і головного редактора радіостанції «Говорить Москва» Романа Бабаяна. Вони 28 січня взяли участь у форумі «Русский Донбас», який організувало терористичне угруповання «ДНР».

Речник МЗС Олег Ніколенко написав в Twitter, що відомство ініціює заборону в'їзду в Україну для Кеосаяна. Він підкреслив, що пропагандисти Симоньян і Бабаян «вже давно» нев'їзні в Україну.

Також в пропагандистському заході мали взяти участь депутати Держдуми РФ Андрій Козенко і Казбек Тайсан, як повідомляє «ЗН» із посиланням на «Східну правозахисна групу».

Нагадаємо: війна Росії проти України на теренах Донбасу почалася навесні 2014 року, після окупації Криму, і триває вже сьомий рік. На відміну від АРК, території Донецької та Луганської областей РФ не поспішає «включати» у свій склад, але підживлює конфлікт політично, фінансово, зброєю та російськими паспортами для жителів ОРДЛО.

При цьому Росія не визнає свою причетність до бойових дій і називає себе не стороною конфлікту, а посередником в його врегулюванні.

Chas News повідомляв, коли амністують учасників війни на Донбасі.

Україна підозрює у катуваннях у «Ізоляції» в Донецьку щонайменше п’ятьох окупантів