Під час іспиту з української, який складають чиновники, у системі стався збій (оновлено)
iStock

19 липня в Україні вперше чиновники та претенденти на громадянство складають іспит із державної мови. У системі, в якій вони проходять іспит, стався технічний збій. У Нацкомісії зі стандартів державної мови вже пообіцяли надати учасникам додатковий час для завершення складання іспиту.

«Не може бути Росії в Україні» — Тарас Кремінь

«Сьогодні вранці в системі іспитування стався технічний збій. Причини збою наразі з’ясовують. Усі претенденти, які в цей час перебували в системі, отримають додатковий час для завершення складання іспиту», — йдеться у повідомленні.

Збій не вплине на розклад наступних іспитових сесій, кажуть в Нацкомісії. Протягом наступних двох тижнів щодня у будні відбуватимуться три іспитові сесії: з 9:30 до 11:30, з 12:30 до 14:30 і з 15:30 до 17:30.

Труднощі з реєстрацією

Напередодні Chas News вирішив перевірити, наскільки важко скласти відповідний іспит. Проте наш кореспондент не зміг навіть зареєструватися на сайті exam.mova.gov.ua, оскільки вільних дат на сайті майже не було. Зареєструватися можна було тільки у центрі у Кропивницькому (Кіровоградська область) та у Глухові (Сумська область).

Зараз у країні працюють 11 іспитових майданчиків. Водночас у Закарпатській, Львівській, Одеській, Рівненській, Харківській та Хмельницький взагалі немає таких центрів. 

Оновлено. Станом на 17:09 зареєструватися на сайті Нацкомісії зі стандартів державної мови неможливо. «Помилка 500 на серверах Exam. Зачекайте кілька секунд, а потім перезавантажте сторінку», — йдеться у повідомленні.  

Закон про українську мову визнали конституційним. Суд ухвалив рішення