Під час протестів у Киргизстані постраждали більше тисячі людей
Kainar Kamalov

У Киргизстані тривають протести після оголошення попередніх результатів виборів. Влада повідомляє про 1002 постраждалих.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я Киргизстану, 797 осіб після першої допомоги були відправлені лікуватися амбулаторно. Ще 204 людини станом на ранок четверга, 8 жовтня були шпиталізовані з травмами.  Впродовж минулої доби за допомогою до лікарів звернулися 234 протестувальники.

Щонайменше один постраждалий під час сутичок на площі Ала-Тоо в Бішкеку перебуває у відділенні реанімації в тяжкому стані, в комі.

Водночас у Головному управлінні внутрішніх справ повідомили, що ніч із 7 на 8 жовтня у столиці Киргизстану минула спокійно. Місто патрулювали співробітники міліції спільно з народними дружинниками.

«Вночі на вулиці Бішкека знову вийшли тисячі добровольців. Вони оточили готелі, супермаркети, держустанови та інші великі об'єкти. Дружинники діють спільно зі співробітниками міліції. Підтверджених повідомлень про погроми в місті немає», — пише «Радио Азаттык».

Після протестів прем’єр-міністр країни Кубатбек Боронов подав у відставку. Киргизький парламент призначив на його місце експолітв’язнія Садира Жапарова, повідомляє «Інтерфакс». ЗМІ зазначають, що за його призначення киргизькі парламентарі проголосували на екстреному засіданні 6 жовтня.

Вранці 8 жовтня також стало відомо, що Азіз Суракматов, який напередодні подав у відставку за власним бажанням, знову очолив посаду мера Бішкека. Його прийшли підтримати близько трьох сотень людей.

Тим часом у Лейлекському районі Баткенскої області прощаються із 19-річним Умутбеком Алтинбеком уулу, який загинув під час заворушень у Бішкеку в ніч з 5 на 6 жовтня.

Президент Сооронбай Жеенбеков протестні події в країні назвав «спробою захоплення влади» і заявив, що залишається легітимним головою держави. При цьому в Бішкеку розгорнулася боротьба за владу між різними політичними силами. Як повідомляють ЗМІ, депутати Киргизстану 7 жовтня запустили процедуру імпічменту.

Протести у Бішкеку почалися після оголошення попередніх результатів парламентських виборів у Киргизстані 5 жовтня. Активісти того ж дня захопили будівлю «Білого дому», в якому розташовані парламент та адміністрація президента Киргизстану, й будівлю Державного комітету національної безпеки Киргизстану.

Після цього ЦВК Киргизстану скасувала результати виборів у країні. Протягом двох тижнів ця інституція призначить дату нових виборів до парламенту.

 

ЦВК Киргизстану скасувала результати виборів після акцій протесту (фото, відео)