Південна Корея веде переговори з Китаєм для побудови миру на Корейському півострові
Getty Images

Президент Південної Кореї Мун Чже Ін заявив у четвер, що продовжить співпрацю з Китаєм для припинення війни та побудови міцного миру на Корейському півострові.

Мун зробив таку заяву на зустрічі з міністром закордонних справ Китаю Ванг Ї, повідомляє Reuters. Політики підтвердили, що двосторонні зв'язки подолають пандемію коронавірусу і створять розвинене партнерство.

Міністри закордонних справ Південної Кореї та Китаю пообіцяли в четвер спільно працювати над вирішенням регіональних та глобальних питань, включаючи зупинені ядерні переговори за участю Північної Кореї та пандемію коронавірусу.

Південнокорейський міністр Кан Кенг-Ва провела переговори зі своїм китайським колегою Ванг Ї, який прибув до Сеула в середу, провівши два дні в Токіо. Тривають розмови про поїздку в Сеул президента Китаю Сі Цзіньпіна.

Міністри провели «поглиблені» обговорення візиту Сі та інших питань, що становлять взаємний інтерес, цитує Reuters представника МЗС Південної Кореї Чой Янг-Сама.

Ванг сказав Кан Кенг-Ва, що наголошує на важливості двосторонніх відносин, оскільки дві країни «співпрацюють як стратегічні партнери» у захисті регіонального миру та стабільності й сприянні глобальному управлінню.

Криза COVID-19 не змогла перемогти громадян наших двох країн. Двосторонні зв’язки подолали випробування, пов’язані з вірусом, і демонструють свою силу та дедалі більшу енергію

На запитання, чи Сі відвідає Сеул цього року, Ванг сказав журналістам, що обидві сторони працюють над полегшенням «умов» для цього, враховуючи ситуацію з COVID-19.

Кан подякувала Вангу за візит, висловивши сподівання на поглиблення співпраці, включаючи питання Північної Кореї, пандемії та відновлення економіки. Наближається тридцята річниця двосторонніх відносин країн у 2022 році.

Я також з нетерпінням чекаю на обговорення шляхів сталого управління нестабільною ситуацією на Корейському півострові та сприяння просуванню наших зусиль щодо побудови міцного миру

Поїздка Сі очікувалась на початку цього року, але була відкладена через пандемію, що порушила дипломатичний календар.

Кан обмінявся думками щодо майбутньої адміністрації США з Вангом, який «висловив надії» щодо її політики щодо Північної Кореї, заявив представник Сеула журналістам на умовах анонімності.

Ван повторив незгоду з американською системою протиракетної оборони, встановленою у Південній Кореї в 2017 році, в той час як Кан закликав зняти обмеження, введені Пекіном щодо культурних обмінів, сказав чиновник.

Сеул і Вашингтон заявляють, що система розроблена для протидії ракетним загрозам з Північної Кореї, але Китай побоюється, що вона підриває його інтереси в галузі безпеки.

Ванг — другий високопоставлений китайський дипломат, який відвідав Південну Корею з часу появи коронавірусу в Китаї наприкінці минулого року, після серпневої поїздки Яна Цзечі, члена Політбюро Комуністичної партії.

Chas News повідомляв, що Кім Чен Ин вибачився перед Сеулом за страту південнокорейського чиновника. 

Раніше ми писали, що у КНДР стратили чиновника з Південної Кореї.

КНДР замінувала кордон з Китаєм, щоб захиститися від COVID-19 — Нацрозвідка Південної Кореї