Побив поліцейського жердиною з американським прапором. Це не жарт, це акт про підозру
Getty Images

Федеральні прокурори запропонували ​​нову оцінку захоплення Капітолію прихильниками президента Дональда Трампа в четвер. Вони заявили в суді, що учасники заходу мали намір «захопити та вбити деяких чиновників».

Як пише Reuters, прокурори запропонували цю точку зору у проханні до судді затримати Джейкоба Ченслі, чоловіка з Арізони, прихильника теорії змови QAnon. Його  сфотографовали у шапці з рогами, коли він стояв за столом віцепрезидента Майка Пенса в палаті Сенату США.

Пам’ятка про затримання, написана юристами Міністерства юстиції в Арізоні, детальніше розповідає про розслідування ФБР щодо Ченслі. Підозрюваний залишив у Капітолії записку для Пенса, попереджаючи, що «це лише питання часу, справедливість настане».

«Вагомі докази, включаючи слова і дії самого Ченслі в Капітолії, підтверджують, що намір капітолійських заворушників полягав у захопленні та вбивстві виборних чиновників уряду США», — написали прокурори.

Ченслі має з'явитися перед федеральним судом у п'ятницю.

За оцінками прокурорів, прокурори та федеральні агенти почали пред'являти серйозніші звинувачення, пов'язані з насильством у Капітолії, включаючи справу проти відставного пожежного Роберта Санфорда. Його звинувачують у тому, що він кинув вогнегасник у голову поліцейського. Інший протестувальник, Пітер Стейджер, нібито побив офіцера жердиною з американським прапором.

У справі Ченслі прокурори заявили, що звинувачення «передбачають активну участь у повстанні, що намагається насильницьки скинути уряд Сполучених Штатів». Вони попередили, що «повстання все ще триває», оскільки правоохоронні органи готуються до нових демонстрацій у Вашингтоні та столицях штатів.

Вони також припустили, що підозрюваний страждає від зловживання наркотиками та психічних захворювань, і сказали судді, що є серйозний ризик втечі Ченслі.

«Ченслі відкрито говорив про свою віру, що він інопланетянин, вища істота, і він тут на Землі, щоб піднятися в іншу реальність», - написали вони.

За посиланням ви можете почитати повний текст документу від юристів. Не пошкодуйте часу, почитайте цитати самого Ченслі про те, що він — шаман, який їсть психоделічні гриби, і «багатовимірна істота».

«Його статус символу повстання, його дії всередині будівлі Капітолію та демонстрація нехтування наказами, перебуваючи всередині, з метою зірвати офіційне провадження в Конгресі, демонструють небезпеку, яку може становити його звільнення. На цьому етапі історії нашої нації важко уявити більший ризик для нашої демократії та громади, ніж збройна революція, символом якої став Ченслі», — підсумували прокурори.

Міністерство юстиції порушило понад 80 кримінальних справ у зв'язку з жорстокими заворушеннями в Капітолії США минулого тижня, коли прихильники Трампа штурмували будівлю, грабували офіси, а в деяких випадках напали на поліцію.

Багато звинувачених ФБР легко вістежило й має тепер понад 200 підозрюваних, багато в чому завдяки відео та фото, розміщеним у соціальних мережах.

Майкл Шервін, виконуючий обов'язки прокурора США в окрузі Колумбія, заявив, що, хоча багато первинних звинувачень можуть здатися незначними, він очікує подання серйозніших звинувачень, оскільки Міністерство юстиції продовжує розслідування.

Федеральна прокуратура заявила, що розраховує пред'явити звинувачення сотням людей, пов'язаних із заворушеннями та пов'язаними з ними погрозами та насильством. Станом на четвер вони пред'явили звинувачення близько 80, повідомила речниця Міністерства юстиції.

Їхнє завдання значно ускладнилося тим фактом, що перевантажена поліція арештувала спершу лише декількох із сотень людей, які штурмували будівлю. Лише 14 були затримані того дня поліцією Капітолію США, яка охороняє будівлю. І все ж багато підозрюваних полегшили роботу слідчих і прокурорів, тому що знімало все на відео. Тепер кадри штурму є тим, що влада описує як зізнання в режимі реального часу. Вони є у публікаціях у соціальних мережах, згідно з оглядом судових протоколів Reuters.

Об'єднані політичними невдоволеннями, активісти прийшли в карнавальних костюмах, роблячи селфі і називаючи себе патріотами. Деякі прибули озброєні для бою, а той й війни.

Судові документи створюють картину різноманітного натовпу, до складу якої входили колишні поліцейські, власник квіткового магазинів, депутат штату, військові ветерани і навіть призер Олімпійських ігор. Один був членом ультраправої екстремістської групи «Горді хлопці». У іншого був костюм печерного чоловіка під поліцейським бронежилетом. Один активіст відбув ув’язнення за спробу вбивства.

Поліція США заарештувала захоплювачів Капітолію — «шамана» й чоловіка, який крав кафедру