Подвійне громадянство. Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо загроз нацбезпеці
iStock

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

«Президент України Володимир Зеленський підписав указ № 85/2021, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 26 лютого 2021 року «Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства», — йдеться у документі.

Згідно з цим рішенням РНБО, Кабмін разом із ЦВК та СБУ повинні протягом двох місяців проаналізувати законодавство України щодо питань, пов’язаних з подвійним громадянством.

За результатами такого аналізу уряд має у шестимісячний строк внести на розгляд Верховної Ради проєкти законів, які б передбачали заборону громадянам України, які мають громадянство іншої держави або подали документи для набуття іноземного громадянства.

Особи, які мають подвійне громадянство, не можуть:

  • претендувати на зайняття керівних посад на стратегічних об’єктах державної власності;
  • мати допуск до державної таємниці;
  • бути членом виборчої комісії, офіційним спостерігачем або проводити передвиборчу агітацію на загальнодержавних і місцевих виборах;
  • бути членом політичної партії.

«Також необхідно розробити та подати на розгляд парламенту порядок підтвердження відмови та виходу з громадянства (підданства) іноземної держави для громадян України, які претендують на вищезгадані позиції», — додали в ОПУ.

Chas News повідомляв, що Франція надаватиме громадянство іммігрантам, які допомагають боротися з COVID-19 у країні. 

РНБО доручила уряду розробити закон про подвійне громадянство