Політики Росії вимагають вибачень від Байдена за слова про Путіна-«вбивцю»
Getty Images

Російські політики змагаються у критиці президента США Джо Байден після його заяв 17 березня.

Байден має вибачитися за свої «хамські» заяви про те, що очільник Кремля Володимир Путін — «убивця». Про це заявив на Facebook віцеспікер Ради федерації Костянтин Косачов.

Косачов назвав заяву Байдена «вододілом». «Будь-які очікування нової політики нової адміністрації США на російському напрямку зведені цією хамською заявою нанівець», — заявив російський політик.

Він вважає, що американська сторона повинна вибачитися перед Москвою, в іншому разі послідує негайна реакція.

Подібного роду оцінки в принципі неприпустимі з вуст державного діяча такого рангу. Такого роду заяви неприйнятні за жодних обставин і неминуче різко загострюють наші двосторонні відносини

Виклик російського посла з Вашингтона до Москви на консультації Косачов назвав оперативною, адекватною і єдино правильною реакцією в такій ситуації. І «не останньою, якщо не буде роз'яснень і вибачень з американського боку», — написав політик.

В Кремлі висловили жаль, що приводом для чергових санкцій з боку США є «неякісні матеріали». Як заявив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, це зашкодить «без того хворим російсько-американським відносинам».

Заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков зазначив, що лінія, обрана американською адміністрацією, «не додає шансів на нормалізацію відносин» і відповідальність за подальше погіршення російсько-американських відносин цілком і повністю лежить на США.

Реакція Пєскова

У Кремлі вважають «дуже поганими» висловлювання Байдена на адресу Путіна. Про це заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Я б не був багатослівним, реагуючи на це. Скажу тільки, що це дуже погані висловлювання президента США. Він однозначно не хоче налагоджувати відносини з нашою країною. І далі будемо виходити саме з цього

Пєсков не зміг відповісти, чи планує Путін особисто відреагувати на заяву президента США.

На питання журналістів, чи пригадують чи в Кремлі подібні прецеденти, Пєсков відповів: «Звичайно, такого не було в історії». На питання, як це може позначитися на відносинах країн, він відповів: «Абсолютно зрозуміло, як», але не став далі пояснювати.

Представник Кремля охарактеризував нинішні російсько-американські відносини як «дуже погані», але не став говорити, чи готова Росія до їх розриву.

Інші заяви з РФ

У посольстві РФ в США заявили, що відносини Росії і США перебувають у кризі через «цілеспрямованої політики Вашингтона», який кілька років «заводив двосторонню взаємодію в глухий кут». У російському представництві додали, що «окремі непродумані заяви американських керівників і зовсім ставлять під загрозу обвалення і без того надмірно конфронтаційні відносини». У посольстві додали, що посол Анатолій Антонов вилетить до Москви 20 березня.

Виклик посла для консультацій — рідкісне явище. «Такого я не пригадаю», — сказала офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова в ефірі програми «Вечір з Володимиром Соловйовим» на «Росії 1».

Секретар генради «Єдиної Росії» Андрій Турчак вважає, що «мерзенна і безсовісна» заява Байдена — «це просто тріумф політичного маразму США і вікової деменції їх керівника», а також «крайня ступінь агресії від безсилля». Висловлення Турчака в своєму Telegram опублікувала «Єдина Росія» із тегом # байденголовногомозга.

Спікер Держдуми В'ячеслав Володін вважає, що слова Байдена «виходять за межі здорового глузду» і ображають росіян. «Говорити так про нашого главу держави нікому не дозволено», — підкреслив Володін. Він назвав дії США проти Росії «істерикою від безсилля».

Депутат Держдуми від «Єдиної Росії», глава думського комітету з інформаційної політики Олександр Хінштейн заявив, що навіть у найгостріші періоди «холодної війни» ніхто із західних лідерів не опускався «до рівня лайливої ​​риторики». «Відчуття таке, ніби Байден — збожеволів. Це — агонія», — сказав Хінштейн.

Глава комітету Держдуми з безпеки та протидії корупції Василь Піскарьов заявив, що у російської влади є «неспростовні докази прямого втручання США» у вибори в Росії. Депутат стверджує, що американські політтехнологи і неурядові організації підготували інструкції щодо впливу на виборчі кампанії в Росії, покликані просувати «агентів впливу». Піскарьов намір передати ці дані послу Росії в Вашингтоні.

Коментар Білого дому

Білий дім пообіцяв «прямолінійно» діяти у відносинах з Росією, в тому числі в областях, де є питання, що викликають стурбованість. Про це заявила на брифінгу для журналістів офіційний представник адміністрації президента США Джен Псакі.

За її словами, нова американська адміністрація буде дотримуватися іншого підходу у відносинах з Росією, який буде відрізнятися від дій адміністрації Дональда Трампа.

«Ми не будемо дивитися в іншу сторону, як ми це бачили в останні чотири роки, і ми будемо тиснути на них (на Росію) за їх дії», — сказала Псакі.

Вона підкреслила, що США готові співпрацювати з Росією в сферах, де у країн є спільний інтерес, наприклад, в питанні обмеження наступальних озброєнь. Представник Білого дому не стала відповідати на питання журналістів про те, буквально або метафорично говорив Байден, коли сказав, що вважає Путіна вбивцею.

Президент США Джо Байден в оприлюдненому 17 березня інтерв’ю погодився із формулюванням, що президент Росії Володимир Путін — «вбивця». Байден також наголосив, що Путін «заплатить ціну» за втручання у вибори в США.

Слова Байдена про Путіна обвалили курс рубля