Поліція Гонконгу заарештувала дев'ятьох активістів, незгодних з урядом КНР

Поліція Гонконгу заявила в суботу, що заарештувала 9 осіб, яких підозрюють у допомозі 12 гонконгським активістам. Ті в серпні втекли з міста, прямуючи до Тайваню, однак влада Китаю їх перехопила й затримала на материку.

Доля затриманих привернула увагу світової громадськості, і правозахисні групи висловили занепокоєння. Як повідомляє Reuters, сім'ї затриманих заявляють, що їм відмовлено у доступі до незалежних адвокатів, і висловлюють підозру, що влада Гонконгу допомагала КНР в арештах.

Групу втікачів влада Китаю звинуватила у злочинах, пов'язаних з антиурядовими акціями протесту в Гонконзі минулого року. Їх затримали в південному Китаї у місті Шеньчжень після того, як влада перехопила їхній човен та звинуватила у незаконному перетині кордону.

Тепер поліція заарештувала 4 чоловіків та 5 жінок, яких підозрюють у організації транспорту для втікачів, заявив представник поліції Гонконгу Хо Чун Чун. Деяких із них раніше були заарештовані за участь у масових акціях протесту, які у 2019 році призвели до потрясіння фінансового центру. Нині їх узяли під варту за «допомогу правопорушникам».

«Їх ролі полягають в отриманні права власності на човен, фінансовій підтримці, забезпеченні житлом перед поїздкою, транспортом до пристані та організації їхнього життя після прибуття на Тайвань», - цитує британське видання The Guardian речника поліції.

«Одним із напрямків розслідування є те, чи допомагали вони іншим тікати», — сказав Хо, начальник бюро з питань організованої злочинності та тріад, додавши, що він не виключає можливості нових арештів.

Він відхилив звинувачення родичів у тому, що поліція в азіатському фінансовому центрі відіграла роль в арештах у Китаї. «Арешти на материку не мали нічого спільного з поліцією Гонконгу», — додав Хо.

Також поліція вилучила 500 000 гонконгських доларів ($64500) готівкою ($1 — це 7,7499 гонконгських доларів), комп’ютери, мобільні телефони та документи, пов’язаних із придбанням човна.

Люди почали тікати з Гонконгу до самоврядного Тайваню з перших місяців протестів. Більшість із них легально, повітряним транспортом, але деякі — на рибальських човнах, повідомили агентству Reuters активісти Тайбею, які допомагали громадянам Гонконгу отримувати візи.

Влада Гонконгу заявила, що затриманих мають представляти континентальні адвокати за їх вибором, хоча і зі списку, наданого владою Китаю.

Їхнім сім'ям запропонували «необхідну і здійсненну» допомогу, яка продовжиться й надалі, заявила влада.

Між тим президент Тайваню закликає до «значущого діалогу» з Китаєм. Вона заявила це в контексті того, що уряд КНР активізував діяльність своїх військово-повітряних сил поблизу острова.

 

Омережно, революція!