Польща почала екстрадицію українців. Пояснюємо, чому це не так
X / Straż Graniczna

Російські ЗМІ почали розповсюджувати інформацію, що Польща нібито почала видавати Україні чоловіків призовного віку, які виїхали з країни після початку повномасштабного вторгнення рф.

Вони посилаються на матеріал польського видання Rzeczpospolita. Однак у ньому зовсім не йдеться про екстрадицію українських громадян.

Екстрадиція українських чоловіків — чому це неправда

Як пише газета, з 24 лютого 2022 року до Польщі виїхало 80 тис. українців призовного віку. Скільки з них зробили це законно, невідомо.

Також видання припускає, що Польща та інші країни ЄС можуть мати багато українських запитів про екстрадицію чоловіків, які виїхали завдяки хабарям. Але для цього Україна має оформити міжнародний ордер на арешт кожної людини, а остаточне рішення буде за польским судом.

Тобто про жодну масову екстрадицію українців мови немає. Польща справді видворила з країни низку українських громадян, але вони були винні у тому, що переправляли до Європи нелегальних мігрантів.

Нагадаємо, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявляв, що військовозобов'язаних українців, які виїхали за кордон за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть екстрадувати додому.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Будуть висновки щодо осіб, які виїхали на основі сфальшованих рішень ВЛК — Зеленський