Польща та Угорщина погодилися на прив’язку виділення грошей ЄС до принципу верховенства права
Getty Images

Польща та Угорщина попередньо прийняли пропозицію бюджету Європейського Союзу від німецького головування блоку і зараз чекають подальшого затвердження Нідерландами та інших скептично налаштованими державами-членами, заявив польський чиновник у середу.

Польща та Угорщина все ще блокують прийняття бюджету ЄС на 2021-2027 рр. на суму €1,8 трлн ($2,18 трлн.) та фонд відновлення після COVID-19, повідомляє Reuters. Причина — їхні націоналістичні уряди виступають проти пункту, що пов'язує видачу коштів зі стандартами верховенства права.

Це питання має бути обговорене у четвер на саміті ЄС.

«Ми попередньо домовилися, але є певний тиск. Мета полягає в тому, щоб узгодити все до саміту ЄС (у четвер)», — сказав Reuters вищий урядовець, висловившись на умовах анонімності, не надаючи додаткових деталей.

Виступаючи в Празі на спільній прес-конференції зі своїм чеським колегою Мілошем Земаном, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що була намічена «попередня домовленість», обговорення тривають.

Прес-секретар польського уряду Пьотр Мюллер заявив державному інформаційному агентству PAP, що існує ймовірність досягнення згоди на саміті.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив у вівторок, що є «хороший шанс» домовитись після зустрічі у Варшаві з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким та лідером правлячої партії Ярославом Качинським. Він написав на своїй сторінці у Facebook, що їде до Брюсселя. «Зустрічі сьогодні ввечері, завтра день D», — сказав він.

Посли Європейського Союзу розглядали угоду між Польщею, Угорщиною та німецьким головуванням в ЄС, заявив дипломат ЄС.

Угода дозволить залишити зв'язок між виділенням грошей ЄС та верховенством права недоторканим. Але Польща та Угорщина отримають запевнення в пояснювальній декларації, що цей регламент застосовуватиметься об'єктивно і його може розглянути вищий суд ЄС до того, як його можна буде застосувати, сказав дипломат.

27 членів ЄС мають усі погодитися на цю пропозицію, щоб дозволити надання €1,8 трлн бюджету та пакету оздоровлення ЄС.

Віце-прем'єр-міністр Польщі Ярослав Говін, який очолює більш помірковану партію — партнера по коаліції Accord, заявив, що якщо правляча коаліція «Об'єднаних правих» не зможе досягти компромісу, доведеться призначити дострокові вибори.

«Об'єднані праві» розділилися щодо питання вето, існують припущення, що один із «молодших» партнерів по коаліції може залишити уряд.

«Я відкидаю вибір, право вето чи смерть. Альтернативою для уряду «Об'єднаних правих» були б дострокові вибори, які не мали б користі для Польщі під час пандемії», — сказав Говін на брифінгу в середу.

Говін сказав, що Польща, одна з найбільших країн-одержувачів бюджетних коштів ЄС, програє, якщо вето продовжиться.

ЄС вже давно веде суперечку з націоналістичними урядами у Варшаві та Будапешті, які Брюссель звинувачує у «розмиванні» принципу верховенства права шляхом введення політичного контролю над судовою владою, ЗМІ та іншими установами.

Польща та Угорщина заперечують твердження, що їхня політика загрожує верховенству права, і описують це питання як втручання у їхні внутрішні справи.

Згідно із заявою на веб-сайті Європейської комісії в Будапешті, бюджет Угорщини отримає щонайменше €4 млрд для фонду оздоровлення.

Джерело Європейської комісії заявило, що чиста вигода для Польщі складе близько €65 млрд.

Угорщина та Польща отримали в ЄС репутацію «порушників спокою»