Порошенко назвав розмову Зеленського з Байденом «вакциною» від російського агресора
Getty Images

П’ятий президент та лідер партії «Європейської солідарності» Петро Порошенко назвав розмову свого наступника Володимира Зеленського з американським лідером Джо Байденом дуже вчасною та вагомою в умовах можливої ескалації російської агресії.

Порошенко написав у Facebook: «зі свого досвіду тривалих розмов із Джо Байденом — від складних до приємних — не мав жодних сумнівів, що як президент США він був, є і завжди залишатиметься твердим та принциповим у своїй підтримці України. Його контакт із президентом Зеленським — дуже на часі».

Політик додав, що російський агресор «грає м’язами» на наших кордонах, а Путін збільшує ставки і, «певне, розраховував на близьку перемогу».

Тепер, коли в гру увійшов давній друг України, найбільш досвідчений і обізнаний в українських справах глава Білого дому, українська боротьба отримала таку необхідну і вчасну «вакцину» від російського агресора

Він пише, що українська влада отримала чіткі сигнали очікувань Штатів на шляху необхідних реформ. Передусім Україна має боротися з корупцією, утверджувати верховенство права, судову реформи, забезпечення демократичного розвитку України на основі політичної конкуренції.

Зміст розмови президентів

Зеленський розповів Байдену про реформи, які впроваджуються в Україні, та запевнив, що його політика спрямована на системну деолігархізацію. Про це повідомляє Офіс президента.

В ОП повідомляють, що велику увагу в розмові сторони приділили розвитку демократій в обох країнах. У розмові президенти акцентували увагу на важливості боротьби з олігархатом. Зеленський наголосив на тому, що Україна проводить системну деолігархізацію.

Президент України детально описав реформи у нашій державі. Зеленський сказав, що будує незалежну антикорупційну інфраструктуру, розповів Байдену про впровадження земельної реформи та реформу судочинства, а ще про реформування Конституційного суду.

Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі та в Криму. Зеленський розповів про ініціативу саміту Кримської платформи і запросив Байдена взяти участь у першому саміті ініціативи.

ОП пише, що Байден підтримав прогрес України у питанні здобуття членства в НАТО.

Рішення про проведення 2 квітня телефонної розмови між президентами США та України приймала американська сторона. Про це сказав в ефірі передачі «Свобода слова Савіка Шустера» міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Зі слів міністра, у США був вихідний день, Страсна п’ятниця. «Попри це, президент Байден зателефонував президенту Зеленському, щоб підтримати Україну, підтримати ті реформи, які ініціював президент», — сказав політик.

Паралельно, теж 2 квітня, президент РФ Володимир Путін зателефонував Олександру Лукашенку. Вони обговорили зовнішні загрози «з західного напрямку» і взаємодію в сфері пропаганди.

Як ми писали раніше, у Кремлі того ж дня сказали, що ситуація на Донбасі «доволі лякаюча».

Chas News повідомляв, що РФ нарощує війська поблизу кордону України на півночі, сході та півдні. 

У Білому домі та Офісі президента по-різному передали зміст розмови між Байденом та Зеленським