Дипломатичний скандал. Росія несанкціоновано записувала аудіо та відео на ТКГ

Спецпредставник глави ОБСЄ в Україні Хайді Ґрау призупинила засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ) через порушення режиму конфіденційності російською стороною.

Про це повідомляє «Українська правда» та «Інтерфакс-Україна», посилаючись на власні джерела.

Російські делегати несанкціоновано записували аудіо та відео під час засідання ТКГ. Глава російської делегації Борис Гризлов зазначив, що хоче без дозволу опублікувати записи переговорів, розповідають виданням інсайдери.

Ґрау зупинила засідання через порушення російською стороною режиму конфіденційності. Вона запропонувала провести окреме засідання. На ньому спецпредставник глави ОБСЄ пропонує домовитися щодо кодексу поведінки та інформаційної політики, якої повинні дотримуватися всі учасники.

Українська сторона підтримала пропозицію політика та наголосила, що не можна проводити дії, які суперечать домовленостям та міжнародній практиці перемовин. Українські делегати подякували Ґрау за її позицію та наполягли на винятковомому мандаті та праві ОБСЄ модерувати переговорний процес.

«Так роблять усі»

Російська сторона записувала переговори, порушуючи дипломатичні норми, каже український журналіст та представник Донецька від України в ТКГ Сергій Гармаш в ефірі «24 каналу».

«Обурливою сенсацією стало зізнання (представника Росії в переговорній групі, – ред.) Гризлова про те, що вони, виявляється, ведуть відеофіксацію переговорного процесу. Це, звісно, неприпустимо для дипломатичної практики», — заявив медійник.

Борис Гризлов сказав, що «так роблять усі». При цьому пізніше він хотів зробити вигляд, що ніякої заяви не було, вважає журналіст.

«Ми не в СРСР і не під Кремлем»

Очільник делегації України в ТКГ Леонід Кравчук на початку засідання закликав представника російської делегації Бориса Гризлова «не блокувати переговорний процес і зосередитися на питаннях, у вирішенні яких зацікавлені громадяни України». Про це стало відомо з повідомлення Офісу Президента. 

«Не висувайте нам ультиматумів. Ми не в СРСР і не під Кремлем. Україна —незалежна держава, яка не дозволить диктувати їй будь-які умови!» — говорить політик.

Раніше ми писали, що після чергового засідання президент Володимир Зеленський звільнив першого заступника глави української делегації в ТКГ Вітольда Фокіна. 

Від співачки до миротворця. Що відомо про Машу Фокіну, яка повернула свого дідуся у велику політику