Пошкодження в Оленівці не схожі на удар HIMARS — ISW

Пошкодження від пожежі в колонії в Оленівці не схожі на результат удару з американських реактивних артилерійських систем HIMARS.

Про це повідомляє Американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Спонсороване кремлем новинне агентство «РИА Новости» опублікувало відео зі слідчого ізолятору, на яких видно пошкодження від пожежі, але не ті пошкодження, які міг би завдати удар HIMARS», — йдеться у звіті.

В Інституті також зауважили, що російські пропагандисти показали фото уламків ракет HIMARS, але не надали доказів того, що ці фрагменти знайшли саме в Оленівці. 

«Україна та росія звинувачують одна одну в нападі, і, відповідно до наявних візуальних доказів, здається, більше підтверджується заява України, ніж росії. Але наразі ISW не може самостійно оцінити характер атаки чи відповідальність за неї», — наголосили в ISW.

Нагадаємо, 29 липня російські пропагандисти заявили, що ЗСУ завдали удару з HIMARS по колонії в Оленівці Донецької області, де утримували українських полонених. За повідомленнями росЗМІ, загинули 53 «азовці» та більше 70 — отримали поранення.  

При цьому не постраждав жодний з працівників колонії, а удару зазнав барак, у який два дні тому перевели полонених.

Силові відомства України у спільній заяві наголосили, що ЗСУ завдають ударів лише по військовим об'єктам і назвали вбивство полонених в Оленівці «терористичним актом російської федерації, військовою провокацією та класичною false flag operation, метою якого є приховування воєнних злочинів, дискредитація Збройних Сил України, зрив постачання західної зброї та підвищення соціальної напруги в українському суспільстві».

В українській розвідці заявили, що вибухи в Оленівці здійснили найманці ПВК «Вагнера» (Ліга) нібито за особистою командою номінального власника Євгена Пригожина з метою приховати розкрадання коштів, виділених на утримання полонених.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

СБУ перехопила розмову окупантів про вбивство українських полонених в Оленівці (відео)