«Пошук світла в темряві». Байден обіцяє «звільнення від COVID-19» до Дня незалежності Штатів
Getty Images

Президент Джо Байден в четвер наказав американським штатам, щоб вони до 1 травня надали можливість всім дорослим зробити щеплення від коронавірусу.

Також він закликав американців зберігати пильність й не виключив нових жорстких карантинів.

Байден проголосив промову через кілька годин після того, як  підписав закон про соцдопомогу з бюджетом $1,9 трлн, повідомляє Reuters.

У виступі з Білого дому в річницю оголошення ВООЗ про пандемію Байден призначив День незалежності США, 4 липня, як нову мету і символ надії у боротьбі з пандемією, яка вбила понад 530 тис. людей у ​​Сполучених Штатах. Це найбільша цифра для будь-якої країни.

Щоб досягти мети до літа, Байден просить допомоги американців.

«Якщо ми не будемо пильнувати й умови зміниться, то, можливо, нам доведеться відновити обмеження, щоб повернутись на правильний шлях», — сказав він у вечірньому зверненні з Білого дому, першому в телевізійному прайм-таймі з часу, коли він став президентом.

Байден заявив, що наказує штатам, територіям і племенам США надати до 1 травня можливість всім дорослим вакцинуватися від коронавірусу. Держава матиме достатньо вакцин для вакцинації дорослого населення до кінця травня.

До 1 травня кожен дорослий американець, принаймні, зможе приєднатися до списку очікування. Ці слова Байдена означають зростаючу впевненість адміністрації, яка, за словами Байдена, працює на «військовій основі, щоб зробити роботу».

У 24-хвилинній промові Байден також заявив, що федеральний уряд створить вебсайт до 1 травня, щоб допомогти людям знайти місця вакцинації та призначити час щеплень. Політик пообіцяв, що «не змириться», поки вірус не переможуть, але йому потрібно, щоб кожен американець «виконав свою роль».

Раніше Байден встановив ціль у 100 млн щеплень до свого 100-го дня перебування на посаді, але у своєму виступі у четвер він сказав, що ця мета буде досягнута на 60-й день.

У своїй промові Байден критикував свого попередника через «затримку на місяці» у боротьбі з вірусом.

Байден також закликав американців й далі дотримуватися обмежень — носити маски, зберігати соціальну дистанцію — щоб зупинити розповсюдження вірусу та його варіантів.

Ряд штатів послаблюють обмеження, оскільки американці, як і багато людей у ​​всьому світі, втомлюються від пандемії.

«Фотографії та відеозаписи з 2019 року здаються такими, ніби зроблені в іншу епоху. Останні канікули. Останній день народження з друзями. Останнє свято з усіма членами родини», — сказав Байден, розповідаючи про жертви, які спричинив вірус.

За його словами, Штати вийдуть із кризи сильнішими. «Ми зіткнулися й подолали один із найважчих і найтемніших періодів в історії країни — найтемніший з усіх, що ми коли-небудь знали», — сказав він

Байде додав емоцій у промову: «Після цього довгого важкого року це зробить День незалежності (США) чимось по-справжньому особливим. Ми не лише відзначимо свою незалежність як нації, але й почнемо відзначати свою незалежність від цього вірусу».

Минулого року Трампа часто критикували за те, що він визначив надзвичайно оптимістичні дати відновлення роботи бізнесу та шкіл. Оскільки багато штатів вже скасовують обмеження, Байден заявив, що боротьба ще не закінчена.

Були в промові Байдена й патріотичні пасажі, які мали викликати емоції у слухачів. «Зазнавши втрат, ми побачили, скільки можна було отримати поваги та вдячності. Пошук світла в темряві — це дуже американська справа. Насправді це може бути найбільш американське з того, що ми робимо».

Байден заявив, що злочини на ґрунті ненависті та переслідування азіатських американців повинні припинитися. Трамп, між тим, неодноразово називав COVID-19 «китайським вірусом».

Байден засудив роздільність на партії, яка завдала шкоди реакції Америки на пандемію та призвела до расистського насильства. «Дуже часто ми обертаємося один проти одного. Маска, найлегший засіб порятунку життів, іноді розділяє нас. Держави протистояли одна одній, замість того, щоб співпрацювати між собою. Жорстокі злочини на ґрунті ненависті проти азіатських американців, на яких нападали, переслідували та звинувачували».

Система охорони здоров'я США складна, і окремі штати відповідають за політику охорони здоров'я. Незважаючи на те, що федеральний уряд відповідає за розподіл вакцини серед штатів, він здебільшого покладається на них, щоб вони забезпечили розподіл.

Але в рамках планів щодо розширення щеплень Байден заявив, що кількість місць, де люди можуть бути щеплені, буде збільшена. Мобільні підрозділи їздитимуть до місцевих громад, щоб робити щеплення там, де обслуговування недостатнє.

Передісторія

Байден минулого місяця заявив, що сподівається, що життя повернеться до «звичного стану» до Різдва 2021 року. Доктор Ентоні Фаучі, провідний експерт США з інфекційних хвороб, назвав цей графік «розумним».

Застереження президента суперечить деяким штатам, таким як Техас та Міссісіпі, які послаблюють обмеження з метою оживлення економіки.

Республіканці критикують Байдена за його обережний підхід. «Зараз Америці потрібно повністю відкрити нашу економіку та наші навчальні класи», — заявив у Twitter лідер Республіканської партії у Палаті представників Кевін Маккарті.

На сьогодні близько 10% американців повністю щеплені.

Представники адміністрації заявили, що розгорнуть ще 4 тис. військовослужбовців на додачу до двох тисяч, щоб допомогти у проведенні вакцинації.

Білий дім також прагне розширити коло людей, здатних робити щеплення, й включити до нього стоматологів, окулістів, фельдшерів, ветеринарів та студентів-медиків.

Під час передвиборчої кампанії Байден обіцяв, що буде боротися з пандемією ефективніше, ніж президент-республіканець Дональд Трамп, і  намагався заохочувати «антивірусну» поведінку, зокрема носіння масок, якого Трамп уникав.

Раніше цього дня Байден підписав Американський план порятунку — фінансовий пакет для постраждалих американців та стимул для економіки. Закон із бюджетом $1,9 трлн є головною політичною перемогою президента від Демократичної партії менш ніж за два місяці правління.

Блокування та обмеження, пов'язані з коронавірусом, коштують мільйонів робочих місць, і Байден зосереджений на протидії економічним наслідкам. Прямі виплати соцдопомоги держава зробить вже в ці вихідні, заявив Білий дім.

Жорсткий карантин через COVID-19 почався за Трампа, який применшував кризу на її ранніх стадіях, навіть коли його адміністрація наполягала на прискоренні розробки вакцин.

Колишній президент та його дружина Меланія Трамп не з'явилися в оголошенні державної служби, опублікованому в четвер, що заохочує вакцинацію проти COVID-19 та містить усіх інших живих колишніх президентів США та їхніх дружин.

Байден не згадав про внесок попередньої адміністрації в операцію Warp Speed для виробництва вакцин. Кейлі МакЕнані, колишня прессекретар Білого дому, написала у Twitter: «Навіть ЗМІ визнають роль адміністрації Трампа у керівництві розробкою та закупками вакцин. Але президент Байден відмовляється говорити правду».

Напередодні Байден зателефонував американці, яка втратила роботу через пандемію. 

США схвалили новий пакет військової допомоги Україні на $125 мл