Посол України про висновки по справі МН17: «У питанні незакриття неба поставлено крапку»
Getty Images

Звіт Фонду безпеки польотів про завершення вивчення фактів про незакриття повітряного простору над сходом України на момент збиття рейсу МН17 прояснив усі питання про закриття неба у день катастрофи.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на посла України в Нідерландах Всеволода Ченцова.

Він каже, що Фонд провів додаткове вивчення фактів, яке є важливим, зокрема, для родичів загиблих. Україна співпрацювала з ним, хоча вже надавала інформацію під час технічного розслідування. Викладені у звіті результати підтверджують раніше зроблені висновки. Це відображено й у супровідному листі міністра закордонних справ Стефа Блока до парламенту.  

Для України та всього світового співтовариства це підтвердження, що наша держава дотримувалась існуючих на той момент норм та правил, а також діяла відповідно до наявної у компетентних органів влади інформації

Уряд Нідерландів висловив позицію, що нема підстав до притягнення України до відповідальності, за підсумками технічного розслідування. Нині ці дані підтвердив Фонд.

«Оприлюднений 5 лютого звіт дозволяє розвіяти сумніви – якщо вони ще у когось залишались — і просуватись у справі притягнення винних до відповідальності», — наголосив Ченцов.

Він також зазначив, що цей звіт підготували як доповнення до технічного розслідування, результати якого представила Рада з безпеки Нідерландів у жовтні 2015 року.

«Представлений же зараз звіт зосереджений виключно на питанні закриття неба, і в його основі – найбільш детальна інформація з даного питання. Ця інформація вказує на те, що Україна діяла відповідно до стандартів, застосовних на той момент. І уряд Нідерландів зробив на основі цієї інформації відповідні висновки», — підкреслив посол.

У звіті Фонду зазначається про відсутність фактів, які б могли свідчити про те, що відповідальні за безпеку цивільної авіації державні органи України знали або могли знати про наявність загрози безпеці цивільної авіації над сходом України. Тому уряд Нідерландів не бачить підстав для перегляду своєї попередньої позиції.

У жовтні 2019 року парламент Нідерландів підтримав пропозицію CDA (Християнсько-демократичної партії) про додаткове вивчення фактів довкола повітряного простору над сходом України в день збиття літака.

Українські урядовці неодноразово заявляли, що Україна діяла відповідно до чинних на той момент правил ІКАО та, спираючись на аналіз наявних ризиків, повідомляла про збройний конфлікт і запроваджувала заборони на польоти цивільної авіації. Спочатку не можна було літати нижче, ніж півтора кілометра, потім — нижче 7900 метрів. 14 липня 2014 року Україна запровадила заборону літати нижче 9800 метрів.

Той факт, що в розпал АТО Україна все ж не закрила повністю авіапростір над Донбасом, став приводом для численних маніпуляцій з боку росіян.

9 лютого прессекретар російського МЗС Марія Захарова повторила пропагандистські твердження, що «конфлікт відбувався в повітряному просторі України, тобто поза зоною відповідальності Російської Федерації». Вона, зокрема, написала: «Вибачте, а як же численні заяви українських військових про нібито наявні у ополченців засобів ППО, а як щодо збитих напередодні літаків ЗСУ? Про це автори не сказали. При цьому представлені російською стороною аргументи, які прямо вказують на порушення Києвом правил ІКАО, були просто проігноровані».

Передісторія

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпуру, збили збройні сили РФ над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група повідомила, що літак рейсу MH17 збили зенітно-ракетним комплексом «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно обвинуватили Росію у причетності до катастрофи рейсу МН17.

Як ми писали раніше, «журналісти», які поширювали фейки про збитий над Україною Boeing MH17 у 2014 році, працювали під контролем і керівництвом Головного розвідувального управління Генерального штабу РФ.

Чи мусила Україна закривати повітря над Донбасом, щоби попередити трагедію рейсу MH17?