Поставка першої партії вакцини CoronoVac під загрозою зриву — «Лекхім»
Getty images

У четвер, 25 березня, очікується прибуття до України першої партії китайської вакцини CoronoVac. Водночас, за даними компанії-постачальника «Лекхім», державне підприємство «Медичні закупівлі України» не готове прийняти вакцину. У свою чергу у держпідприємстві відповіли: постачальник не надіслав необхідні документи для прийому цієї вакцини.

«Про поставку першої партії вакцини ПрАТ«Лекхім» повідомило ДП «Медичні закупівлі України» 4 березня, однак до цього часу ДП «Медичні закупівлі України» не підтвердило готовність прийняти вакцину та не повідомило місце поставки», — йдеться у відкритому листі «Лекхім». У компанії також заявили, що третя стадія клінічних випробувань показала ефективність препарату 83,5%.

Поставка до України перших 700 тис. доз вакцини CoronoVac, згідно з контрактом, мала відбутися протягом 30 днів після реєстрації вакцини в одній із країн. Однак в контракті було закладено вимогу до ефективності вакцини не менше 70%. До отримання результатів третьої фази випробувань, йшлося про те, що CoronoVaс має ефективність 50,38%. Попри це, зміни до контракту не вносилися. В Україні вакцину зареєстрували 9 березня 2021 року, передає ZN.UA.

У ДП «Медзакупівлі» пояснили: компанія «Лекхім» мала повідомити про поставку та надати супровідні документи за п’ять робочих днів. «Станом на 24.03.2021 ДП «Медичні закупівлі України» не отримувало від ПрАТ «Лекхім» відповідних документів», — говориться в дисті держпідприємства.

Керівниця відділу маркетингу компанії «Лекхім» Елеонора Мірошник повідомляла, що 25 березня компанія планує забрати та доставити першу партію вакцин CoronaVac. Вона уточнила, що інформацію про рейс та точний час прибуття у компанії повідомлять пізніше.

ЄС планує посилити правила експорту COVID-вакцин — ЗМІ