«Лекхім» планує доставити в Україну вакцину CoronaVac 25 березня
Getty Images

Компанія-постачальник «Лекхім» заявила, що планує постачання вакцини CoronaVac китайської фармкомпанії Sinovac Biotech 25 березня.

Про це повідомляє «Суспільне» із посиланням на керівницю відділу маркетингу компанії «Лекхім» Елеонору Мірошник.

За її словами, 25 березня компанія планує забрати та доставити першу партію вакцин CoronaVac. Вона уточнила, що інформацію про рейс та точний час прибуття у компанії повідомлять пізніше.

Раніше компанія «Лекхім» повідомила «Суспільному», що вакцина проти COVID-19 CoronaVac успішно завершила третю фазу випробувань у Туреччині та буде поставлена в Україну до 15 березня. Водночас держпідприємство «Медичні закупівлі» повідомило, що не отримало документів від китайської фармкомпанії Sinovac Biotech для прийняття вакцин проти COVID-19.

Передісторія

Україна підписала контракт на постачання 1,8 млн доз вакцини проти COVID-19 виробництва Sinovac Biotech.

CoronaVac — вакцина, яку створює спільно одна з найбільших фармацевтичних компаній Китаю Sinovac, біомедичний дослідницький інститут Бутантан у Бразилії та індонезійська компанія Biofarma.

11 січня група компаній «Лекхім» заявила про укладення угоди на постачання 5 млн доз китайської вакцини CoronaVac після 10 місяців переговорів.

Група компаній «Лекхім» отримала державне замовлення на закупівлю китайської вакцини CoronaVac без проведення тендерних торгів.

Національне антикорупційне бюро розпочало досудове розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по $17,85 за дозу за допомогою приватної фірми-посередника.

10 лютого китайська біофармацевтична компанія Sinovac Biotech подала заявку на реєстрацію в Україні вакцини проти COVID-19 для екстреного медичного застосування. 10 березня Україна зареєструвала вакцину.

Сhas News провів своє розслідування і повідомляв, що представники Sinovac телефоном відповіли: співпрацювати з «Лекхімом» їм рекомендував уряд.

Chas News повідомляв, що «Лекхім» попередив про затримку поставок першої партії вакцини з Китаю. 

4 березня у «Лекхімі» заявили, що китайську вакцину Sinovac планують доставити до України до 15 березня. Проте за умовами контракту ліки мали надійти до 6 березня.

6 березня МОЗ збиралося оштрафувати «Лекхім» за прострочування поставок китайської вакцини.

Доза AstraZeneca за $500. У даркнеті пропонують вакцини з доставкою за день