МОЗ збирається оштрафувати «Лекхім» за прострочування поставок китайської вакцини
Слово і діло

Міністерство охорони здоров’я планує оштрафувати компанію «Лекхім» за прострочування строків поставки китайської вакцини від коронавірусу Sinovac Biotech.

Про це розповів для Reuters заступник міністра Ігор Іващенко.

«Вони, безумовно, не дотримуються заявлених термінів. Будуть штрафи, які вказані в контракті», — пояснив він.

За словами Іващенка, рішення про реєстрацію китайської вакцини досі не ухвалиди.

Україна замовила вакцину від коронавірусу китайської компанії Sinovac Biotech. Її ефективність сягає 97%, але випробування ще тривають.

Згідно з контрактом, розмір штрафу становитиме 0,1% від суми контракту за кожен день прострочки. Україна розраховувала отримати першу партію вакцин протягом місяця після її реєстрації у Китаї (6 лютого).

За даними Reuters, МОЗ також відхилив прохання «Лекхім» про відстрочку поставки і зміну вимог визначення ефективності вакцини.

Компанія «Лекхім» відмовилася від коментарів, лише зазначила, що очікує поставки першої партії 15 березня.

Передісторія

В кінці 2020 року Міністерство охорони здоровʼя уклало перший контракт на поставку вакцини від коронавірусу CoronaVac китайської компанії Sinovac Biotech. Її постачальником стала компанія «Лекхім», яка планує розпочати у 2022 році виробництво

Українська фармкомпанія планує у 2022 році виробляти вакцину китайської фірми Sinovac Biotech. Також «Лекхім» заявляла, що в Україні хотіли провести третій етап випробувань Sinovac (це дозволило б швидше і дешевше отримати препарат), але втратили цю можливість через МОЗ.

9 лютого 2021 року «Лекхім» подала документи на реєстрацію в Україні вакцини Sinovac. У цей же день компанія повідомила про можливі затримки у постачанні вакцини.

Як ми писали раніше, 16 лютого посли провідних країн світу на закритій нараді обговорювали скандал щодо «Медзакупівель».

МОЗ через ДП «Медичні закупівлі України» уклав контракт про постачання в максимально короткі терміни 1,9 млн доз китайської вакцини Sinovac Biotech. Chas News повідомляв, що вартість вакцини від коронавірусу становить 504 грн за дозу.

НАБУ розпочало розслідування щодо закупівлі Україною вакцин від СOVID-19.

Представники Sinovac стверджують, що співпрацювати з «Лекхімом» їм рекомендував уряд (оновлено)