«Потрібні для власної оборони»: Швеція поки не готова передати Україні винищувачі Gripen

Швеція поки не брала на себе жодних зобов'язань щодо передачі Україні своїх винищувачів JAS 39 Gripen. Про це заявив прем'єр країни Ульф Крістерссон, пише  The Guardian.

Він наголосив, що зараз літаки потрібні для власної оборони Швеції, оскільки розгляд її заявки країни на вступ до НАТО ще не завершений.

«Ми нічого не виключаємо у майбутньому. Ми зробимо все можливе, щоб підтримати їх (Україну – ред.) також авіацією. Але наразі нових зобов’язань щодо надання Україні шведських літаків немає», — сказав він.

Нагадаємо, 19 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що українські пілоти почали ознайомче навчання на шведських винищувачах JAS 39 Gripen. Такі лани у Швеції анонсували ще у травні. Тоді міністр міністр оборони Пол Йонсон розповідав, що льотчики розпочнуть підготовку на симуляторах, а потім перейдуть до практичних польотів на літаках. Проте і тоді він наголошував, що поки країна не планує передавати винищувачі Україні.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Данії назвали обмеження щодо використання F-16, які передадуть Україні