«Повернись живим» звинуватив владу Вінниці та Дніпра у вимаганні «відкатів» за провіз допомоги для ЗСУ
Повернись живим

Тарас Чмут, директор благодійного фонду «Повернись живим», заявив у Facebook, що чиновники Вінницької та Дніпропетровської ОВА вимагають «відкати» від волонтерів, які возять гуманітарну допомогу для військових. 

За його словами, представники цих та інших військово-цивільних адміністрацій вимагають за надання листів щодо пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України 10% від рахунку або 100 автівок.

«Пане Сергій Борзов, пане Ігор Маковцев — країна обов'язково згадає вашу «допомогу» в умовах війни. Після перемоги. А поки нехай ваші прізвища будуть десь зафіксовані у публічній площині», — написав Чмут та попросив Офіс президента навести порядок.

Сергій Борзов, голова Вінницької ОВА, та Ігор Маковцев, директор транспорту Дніпровської міської ради, поки ці звинувачення не коментували.

Натомість Борис Філатов, мер Дніпра, написав кілька гнівних коментарів під постом Чмута. Він назвав директора благодійного фонду «істеричкою» та закликав його йти до правоохоронних органів за наявності доказів, а не писати повідомлення в соцмережах. Також Філатов зажадав, щоб Чмут приніс вибачення. 

Коментар Філатова

А потім почав скаржитись, що не може додзвонитися через месенджер до Чмута і почав писати нові гнівні пости з переходом на нецензурну лексику.

Коментар Філатова

Довідка

«Повернись живим» — найбільший благодійний фонд, який займається комплексним забезпеченням військовим. Саме на його рахунок можна перевести гроші через застосунок ДІЯ. 17 березня Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації, повідомляв, що таким чином було зібрано 150 млн пожертв.

20 березня «Повернись живим» подякував особисто Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ. Тоді він повідомив, що з 24 лютого по 18 березня фонд зібрав 2,2 млрд грн (не рахуючи готівкових та криптовалютних переказів), з яких 1,1 млрд грн вже витратила на допомогу армії. Зокрема, було куплено та передано 7 954 засобів зв’язку різного типу, 2 546 шоломів, 1 293 одиниці тепловізійної, нічної та іншої оптики, 1 312 бронежилетів і 573 квадрокоптерів.