Представник ВООЗ передбачає третю хвилю пандемії в Європі на початку 2021 року, якщо триватиме халатне ставлення до карантину
University of Oxford

Спеціальний представник Всесвітньої організації охорони здоров'я по коронавірусу Девід Набарро передбачив третю хвилю пандемії в Європі на початку 2021 року, якщо уряди країн не зроблять необхідних кроків для стримування інфекції, повідомляє Reuters.

Вони (очільники європейських країн — Прим. ред.) втратили можливість створення необхідної інфраструктури протягом літніх місяців, після того, як взяли під контроль першу хвилю. Зараз у нас друга хвиля. Якщо вони не побудують необхідної інфраструктури, у нас буде третя хвиля на початку наступного року

Чиновник додав, що варто почекати, поки кількість заражень буде малою, і залишатиметься на низькому рівні. Реакцію Європи на епідемію він вважає «неповноцінною».

За даними ВООЗ, у Європі досить недовго спостерігалося зменшення рівня заражень COVID-19. Після короткого періоду «затишшя» хвороба знову дістала поширення. Зокрема, 21 листопада в Німеччині та Франції кількість випадків зросла на 33 тисячі. У Швейцарії та Австрії щотижня спостерігаються тисячі випадків захворювання, тоді як Туреччина повідомляє про рекорд у 5532 нових випадків.

Набарро звернув увагу на крок Швейцарії, де дозволили роботу гірськолижних курортів, в той час як інші альпійські країни, зокрема Австрія, закрили місця зимового відпочинку. Набарро попередив, що Швейцарія через свої дії ризикує отримати «дуже високий рівнень захворюваності та смертності».

Водночас представник ВООЗ високо оцінив дії азіатських країн по боротьбі з COVID-19, таких як Південна Корея, де зараз зараженість відносно низька. Він уточнив: «Люди поводяться так, що це перешкоджає поширенню вірусу: дотримуються дистанції, носять маски, ізолюються, коли хворіють, миють руки та поверхні».

Набарро також нагадав, що Азія не знімала карантинні обмеження раніше, ніж необхідно.

У США анонсували старт вакцинації проти COVID-19 і назвали умову

У США анонсували старт вакцинації проти коронавірусу в країні вже з 11-12 грудня. Це станеться у випадку, якщо вакцина від Pfizer і BioNTech отримає дозвіл на використання.

Про це заявив керівник американського урядового центру з розробки вакцини проти COVID-19 Монсеф Слауї, передає CNN.

За його словами, 20 листопада компанія Pfizer подала заявку на реєстрацію своєї вакцини в управління з продовольства і медикаментів США для екстреного використання.

На 10 грудня призначено засідання профільного комітету відомства. Якщо він затвердить вакцину, то її відразу почнуть використовувати.

Наш план полягає в тому, щоб мати можливість доставляти вакцини в місця вакцинації протягом 24 годин з моменту затвердження, тому я очікую, що, можливо, на другий день після затвердження — 11 або 12 грудня

Вакцину вводитимуть пріоритетним групам — медичним працівникам, літнім людям та людям із супутніми захворюваннями.

Тим часом різні країни Європи звітують про різні підходи до карантину й боротьби з «другою хвилею» COVID-19.

Великобританія планує пом'якшити карантин на час Різдвяних свят

Країна оголосила, що припинить національну ізоляцію 2 грудня і перейде до більш жорстких багаторівневих регіональних обмежень. Про це заявили в офісі прем'єр-міністра Бориса Джонсона, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Reuters.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон готовий оголосити про ослаблення коронавірусних обмежень на тиждень Різдвяних свят, як повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Sky News.

Попередньо ця система буде діяти з 22 по 28 грудня за умови узгодження з урядами Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії.

Також ймовірно, що відповідно до плану «чотири нації» сім'ям буде дозволено відвідувати різдвяні церковні служби, а паби і ресторани зможуть працювати в обмежений період.

Джонсон, який все ще перебуває на самоізоляції, в неділю головував на засіданні кабінету міністрів, а в понеділок зробить заяву для парламенту і опублікує свій «зимовий COVID-план».

«У ньому також буде вказано, як люди зможуть побачити своїх близьких на Різдво, незважаючи на те, що міністри ясно дали зрозуміти, що це не буде звичайним святковим періодом», — заявили в офісі політика.

У Британії найбільше загиблих в Європі і спостерігається найглибший економічний спад серед всіх країн G7, що викликало різку критику дій Джонсона в зв'язку з пандемією.

На початку листопада Джонсон наказав ввести в Англії карантин на місяць після того, як число випадків зараження і смертей знову почала зростати.

Тепер офіційні дані показують, що друга хвиля інфекцій почала зменшуватися, але ЗМІ очікують, що в понеділок наукові консультанти попередять, що попередні регіональні обмеження були недостатніми і необхідні більш жорсткі заходи для запобігання новій національній ізоляції.

Перед останнім карантином Англія була розділена на три рівні з найжорсткішими заходами, введеними в північній Англії, де рух було обмежено, а паби були змушені закритися, якщо вони не продавали достатню кількість їжі.

Шотландія, Уельс і Північна Ірландія також знаходяться під різними рівнями обмежень, встановлених їх місцевими органами влади.

Іспанія розпочне вакцинувати населення у січні 2021 року

Іспанія втілюватиме Комплексну програму вакцинації проти COVID-19 у січні 2021 року. ЗМІ очікують, що вона охопить більшу частину населення впродовж трьох місяців. 

Про це повідомив прем'єр-міністр країни Педро Санчес, пише видання The Guardian.

За його словами, Іспанія та Німеччина першими у Європі ухвалили Національні стратегії щодо вакцинації. 

Кампанія розпочнеться у січні та матиме 13 тисяч пунктів щеплення. Дуже значна частина населення зможе зробити вакцину з усіма гарантіями у першому кварталі наступного року

Санчес додав, що більш детально представить план уряду щодо вакцинації у вівторок, 24 листопада. Він також анонсував розширення медичного штату. «У нас попереду важкі місяці, але дорожню мапу складено», — підсумував очільник іспанського уряду.

Від початку пандемії в Іспанії новим типом коронавірусу заразилися понад 1,5 млн людей, 46 619 з яких померли від ускладнень COVID-19.

У Греції зафіксували рекордну смертність від коронавірусу за добу

Число загиблих в Греції від нового коронавірусу в суботу збільшилося на 108 осіб, що стало новим максимумом з початку пандемії.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Ekathimerini.

Загальна кількість смертей, пов'язаних з коронавірусом, збільшилася до 1527.

Кількість пацієнтів на ШВЛ у відділеннях інтенсивної терапії також зросла до нового максимуму в суботу, досягнувши 522.

Водночас, Національна організація охорони здоров'я (EODY) повідомила про меншу кількість нових випадків зараження в суботу — 2311 в порівнянні з 2581 в п'ятницю і 3227 в четвер.

Нагадаємо, влада Греції взяла на себе управління двома приватними медичними клініками і їхнім персоналом у Салоніках, оскільки державні лікарні регіону перебувають під серйозним тиском через різке зростання числа випадків коронавірусу.

Зранку 20 листопада уряд Греції посилив обмеження на наземних кордонах через другу хвилю COVID-19.

Німеччина

В Німеччині підготували Національну стратегію щодо вакцинації від коронавірусу та визначили, які категорії громадян вакцинуватимуть у першу чергу.

20 листопада у Німеччині знову зареєстрували найвищу кількість заражень з початку епідемії, що побила останній рекордний показник, зафіксований за тиждень до того.

У Берліні скасували найбільшу новорічну вечірку Німеччини біля Бранденбурзьких воріт через пандемію. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Bild.

Не буде великих вечірок і сімейних посиденьок. В іншому випадку нам загрожує наступна хвиля інфекцій в лютому. Навіть в Берліні людей не запрошують на вечірку біля Бранденбурзьких воріт

В останні роки сотні тисяч людей регулярно відвідували традиційну вечірку біля берлінської пам'ятки. Це завжди була найбільша новорічна вечірка в Німеччині.

Франція пом'якшуватиме карантин в три етапи

Уряд Франції в найближчі тижні почне послаблювати суворі карантинні правила в три етапи.

Про це заявив офіційний представник уряду Габріель Атталь, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Le Figaro.

У вівторок президент Еммануель Макрон виступить перед нацією з промовою про ситуацію з вірусом і може оголосити про часткове ослаблення обмежень, що діють з 30 жовтня.

Еммануель Макрон розповість про перспективи на кілька тижнів, особливо про те, як ми скорегуємо нашу стратегію. На карту поставлено зміну правил ізоляції в міру поліпшення ситуації зі здоров'ям і уникнення нового спалаху епідемії

Перший крок очікується приблизно 1 грудня, потім перед святами в кінці року, а потім з січня 2021 року.

У суботу прем'єр-міністр Жан Кастекс заявив, що планується відкриття деяких підприємств, уточнивши, що відкриття не торкнеться барів і ресторанів.

«Ми дійсно відкриємо не першорядні підприємства приблизно 1 грудня», — сказав він.

У суботу було повідомлено про 17 881 нових випадків коронавірусу за добу, що нижче 22892, про які повідомлялося в п'ятницю.

Великі французькі рітейлери і магазини онлайн-комерції домовилися відкласти акції розпродажу в «чорну п'ятницю», заплановані на 27 листопада, на один тиждень.

Як ми писали раніше, у Франції діє жорсткий загальний карантин. Людям дозволено виходити з дому тільки з поважної причини, а ресторани, непродуктові магазини та культурні заклади примусово закрилися.

Європа проти COVID-19. В Швеції, Австрії та Німеччині — локдаун. Пік другої хвилі пройшла лише Франція